Financial Times: Tesla възнамерява да закупи завод за производство на чипове

Offnews Последна промяна на 28 май 2021 в 10:56 5350 0

Tesla set to pay for chips in advance in bid to overcome shortage

Популярното издание Financial Times съобщи, че Tesla води преговори с най-големите производители и доставчици на полупроводникова продукция от Тайван, Южна Корея и САЩ.

Невижданата към днешен ден криза за полупроводникови компоненти най-остро се усеща в автомобилостроенето - недостигът на чипове принуждава редица производители, включително и Tesla, да намаляват своята продукция и дори да спират някои от своите заводи, за да не работят на загуба. Bloomberg от своя страна допълва, че заради недостига на полупроводници, през 2021 година автомобилната промишленост ще има пропуснати печалби в размер на над 60 милиарда щ. долара.

Към днешен ден редовна практика стана клиентите авансово да резервират при производителите на полупроводникова продукция бъдещите поточни линии, за да могат гарантирано да получат поръчаната продукция по предварително договорените фиксирани цени и при строго спазени срокове. Според Financial Times, през месец април шест големи компании за производство на чипове, които обаче не разполагат със собствени фабрики, са сключили договори с четвъртия по големина производител на полупроводникова продукция United Microelectronics Corporation. В тези договори има клауза за разширяване на производствените мощности на United Microelectronics Corporation, като финансирането се осигурява от тези шест компании. По този начин те възнамеряват навреме да си осигурят необходимите чипове.

Според тази информация, ръководството на Tesla разглежда два варианта за излизане от тази твърде неприятна ситуация с тоталния недостиг на чипове. Първата е запазването на бъдеще производствени мощности чрез даването на авансови за плащания. Вторият вариант е закупуване на завод за производство на полупроводникови продукти единствено за нуждите на Tesla.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !