EVGA напуска пазара за видеокарти поради конфликт с Nvidia

Стефан Николов Последна промяна на 20 септември 2022 в 13:50 1005 0

EVGA Nvidia GeForce GPU

Снимка EVGA

EVGA Nvidia GeForce

EVGA, която досега се считаше за най-добрия партньор на Nvidia, пристъпва към драстична промяна. Компанията приключва бизнес отношенията си с Nvidia и ще спре да използва графичните процесори на компанията на Дженсен Хуанг. Информацията идва от два YouTube канала (JayZTwoCents и GamersNexus), които са провели разговор с главния изпълнителен директор на EVGA Андрю Хан, както и с други висши мениджъри на производителя.

Според YouTuber-ите да си партньор на Nvidia поставя редица трудности и усложнява работата. За EVGA, оттеглянето от сътрудничеството с американския разработчик на графични карти означава почти смяна на бизнес модела. Но дори и след като остави пазара на графичните карти, компанията няма да се изгуби и ще продължи да съществува.

След като приключи с Nvidia тя ще се фокусира върху други категории компютърна продукция, с които присъства на пазара. Това ще са нейните захранвания за PC, които са голямата страст на EVGA. Компанията произвежда и други устройства, включително геймърска периферия, клавиатури, както и по-специфични дънни платки, разширителни карти за захващане на аудио и видео, процесорни охладители с обратна връзка и геймърски компютърни кутии.

EVGA не възнамерява да се продава и нейното ръководство отбелязва, че нейните разходи са ниски и компанията е на печалба.

Главният изпълнителен директор на EVGA Андрю Хан е заявил, че причините за вземането на това нелеко решение са няколко. Една от най-важните е, че Nvidia не съобщава важна бизнес информация на своите партньори - например, колко акции ще получат, какви ще бъдат препоръчителните цени на новите видеокарти, на коя дата ще излязат на пазара и т.н.

Друг важен проблем е, че според Хан, Nvidia изкуствено понижава цените за някои от своите подизпълнители. Всички тези фактори силно усложняват производството на графичните карти и работата на компанията в това направление вече е не е рентабилна.

И още, в продължение на няколко месеца Nvidia е била твърде строга към своите партньори по отношение на редица особености по сглобяването на видеокартите. Това е довело до намаляване броя на настройките, от което всъщност партньорите на компанията осигуряват част от своята печалба. Това са по-различните режими на работа на графичния процесор, неговия заводски овърклок с подобрено охлаждане на чипа и други подобни.

EVGA допълва, че ще съхрани известни количества от наличните видеокарти, за да може да покрие RMA и гаранциите в случай на възникване на проблем. Но все пак, в края на краищата видеокартите на марката ще изчезнат от пазара. А това означава, че ще трябва да изберете друг бранд, ако сте възнамерявали да си вземете някоя от новите видеокарта на EVGA от дългоочакваната серия RTX 40, които вече преминаха тестовете и са готови първите неголеми партиди с предварителни инженерни екземпляри.

По принцип EVGA изгради репутацията си с представянето на някои от най-добрите Nvidia GPU AIB видеокарти и нейното напускане на този пазар ще окаже отрицателно влияние и на продажбите на популярния производител.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !