ЕС проверява решението на Apple да спре поддръжката на уеб приложенията за iPhone

Брюксел проверява практиката, след като тя важи само за територията на Европа

Стефан Николов Последна промяна на 27 февруари 2024 в 15:21 680 0

iphone App

Снимка Denis Cherkashin/Unsplash

ЕС проверява решението на Apple да спре поддръжката на уеб приложенията за iPhone

Доклад на Financial Times твърди, че Apple скоро може да бъде подложена на разследване във връзка с решението си да прекрати уеб приложенията за iPhone в Европейския съюз. Според това съобщение Европейската комисия (ЕК) е изпратила на Apple и на разработчиците на приложения искания за повече информация, която да помогне при оценяването на ситуацията.

"Наистина разглеждаме пакетите от документи за съответствие на всички доставчици, включително Apple", се казва в изявление на Европейската комисия до The Verge, предоставено от говорителката Леа Цубер. "В този контекст ние разглеждаме по-конкретно въпроса за прогресивните уеб приложения и можем официално да потвърдим изпращането на исканията за информация до Apple и до разработчиците на приложения, които могат да предоставят полезна информация за нашата оценка".

По-рано този месец Apple потвърди, че iOS 17.4 вече няма да поддържа уеб приложенията за iPhone в ЕС. Вместо да функционират като самостоятелни приложения с място за съхранение и възможност за изпращане на push известия, уеб приложенията в ЕС ще работят по-скоро като отметки. Компанията обвинява Закона за цифровите пазари на ЕС (DMA) като основна причина за промяната, тъй като той изисква Apple да позволи пълната поддръжка на браузърни енджини на трети страни, а не само на енджина WebKit на Safari.

При въвеждане на поддръжката на уеб приложения за други браузъри компанията ще трябва да изгради "изцяло нова архитектура за интеграция", което според нея "не е практично да се предприеме предвид другите изисквания на DMA". Като причини за промяната компанията посочва и "много слабото приемане от страна на потребителите" и потенциалните рискове за сигурността.

Разработчиците на приложения се възпротивиха на прекратяването на уеб приложенията. Open Web Advocacy, организацията с нестопанска цел, която се застъпва за отворения уеб, провежда проучване, за да провери по какъв начин тази промяна ще се отрази на разработчиците. Тя възнамерява да изпрати отговорите директно до Европейската комисия.

Да напомним, че предстоящата актуализация на iOS 17.4 за iPhone обещава две значителни промени. Това са въвеждането на алтернативни магазини за приложения и премахването на уеб приложенията в Европа. Докато едната промяна отваря врати за избор и стимулира конкуренцията, другата поражда опасения относно ограниченията за потребителите и контрола върху платформите. Започнаха да се появяват мнение, че това е отмъщението на Apple. Тоест, корпорацията от Купертино наистина се съгласява да разреши инсталирането на приложения за iPhone от външни за компанията магазини, но от друга страна хитро забранява стартирането на уеб приложения от iOS 17.4 и нагоре.

Тези браузърни приложения предлагат леки алтернативи на нативните приложения, като често предоставят сходна функционалност, без да се нуждаят от инсталация. Тяхното изчезване би означавало, че потребителите в ЕС губят достъп до редица най-различни услуги. По този начин ще се сблъскат с множество неудобства.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !