Equinix ще получава електроенергия от малките модулни ядрени реактори на Oklo

Стефан Николов Последна промяна на 08 април 2024 в 16:05 570 0

Oklo

Снимка Oklo

Equinix ще получава електроенергия от малките модулни ядрени реактори на Oklo

Компанията Equinix, която е оператор на центрове за данни, включително и в България, сключи предварително споразумение с производителя на малки модулни реактори (Small Modular Reactor - SMR) Oklo, подкрепена от ръководителя на OpenAI Сам Олтман. Според Datacenter Dynamics това е първото споразумение, подписано от оператор, което включва SMR. Формулярът S4 на AltC Acquisition Corp, подаден в Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC), разкрива някои подробности за сделката.

По-конкретно, Equinix е направила авансово плащане в размер на 25 млн. щатски долара. Счита се, че това е дялово финансиране - Equinix ще придобие дял от 1,5-1,9 % от бизнеса на Oklo. Разработчикът на реактори сега е в процес на обратно сливане с фирмата SPAC AltC Acquisition, която възнамерява да доведе специализираното в областта на ядрената енергетика дружество до първично публично предлагане през юли 2024 г. Equinix би могла да получи и отстъпка при закупуването на енергия вместо акции.

Малките модулни реактори с бързи неутрони на Oklo могат да генерират до 15 MW всеки и да работят минимум 10 години с едно зареждане. Equinix ще получава енергия от SMR на Oklo в САЩ в продължение на 20 години. Конкретните обеми ще бъдат определени в бъдещите договори за закупуване на електроенергия (PPA), а Equinix ще може да подновява и разширява PPA за още 20 години в бъдеще. Операторът на центровете за данни също така получи правото на първи отказ за закупуване на електроенергия, генерирана от определени реактори, за период от 36 месеца - електроенергията, която ще бъде закупена, ще варира от 100-500 MW.

Реакторите SMR, които се разработват и от NuScale, Rolls-Royce и други, се предлагат като източник на екологично чиста енергия с ниски въглеродни емисии за центровете за данни, което им дава възможност да работят без връзка с основната електропреносна мрежа. Миналата година Standard Power обяви, че планира да закупи 24 броя SMR от NuScale, но тази информация не бе официално потвърдена.

Този тип ядрени реактори не изискват голяма площ за разлика от големите атомни електроцентрали. Те са много по-гъвкави и не са капризни към мястото, където ще бъдат построени. Традиционните АЕЦ от друга страна, специално се проектират за конкретна местност задължително с много вода наблизо, което усложнява и забавя тяхното строителство. За работата на тези по-стари атомни електроцентрали е необходима и по-сериозна инфраструктура.

Малките модулни ядрени реактори са по-компактни, по-евтини, строят се по-бързо, могат да работят както самостоятелно, така и съвместно във вид на една обща АЕЦ от няколко подобни модулни реактора. Това е едно отлично решение за отдалечени места и дори за цели предприятия, които не желаят да зависят от транспортирането и доставките на изкопаемо гориво.

Този тип малки ядрени реактори имат пасивно охлаждане. Горещата вода се издига нагоре по топлообменника, охлажда се и се връща обратно към горивните пръти от уран. В тази конструкция няма помпи и допълнителни движещи се елементи, които биха могли да се повредят и да предизвикат авария. Циркулацията се осъществява по естествен път.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !