Epic Games и Spotify с нови отделни атаки срещу Apple

Стоян Ненов Последна промяна на 15 март 2024 в 13:48 150 0

AppStore

Снимка Brett Jordan/Unsplash

Epic Games и Spotify с нови отделни атаки срещу Apple

Привидното успокояване на отношенията между Epic Games и Apple, както и между Spotify и същия ИТ гигант, не издържа дълго време. Двете европейски компании имат дълготрайни спорове с Apple, които макар и за различни продукти, в естеството си са почти еднакви.

Epic Games и Spotify смятат, че Apple злоупотребява с господстващата си позиция на пазара и пречи на конкурентните услуги. Epic спори с Apple за комисионните в онлайн магазина App Store и за правилата на компанията за отварянето на iOS за магазини за приложения натрети лица. Spotify също не е доволна от комисионните в App Store и ограниченията за използване на платежни системи и абонаменти извън инфраструктурата на Apple.

И двете европейски компании се надяваха, че новият Закон за цифровите пазари в ЕС ще промени ситуацията. Това обаче не се оказа точно така. Първо Epic имаше проблеми с Apple и обвини компанията, че ѝ пречи да си направи собствен магазин за мобилни приложения и игри за iOS. Apple пък отговори, че ѝ няма доверие. След намеса от страна на европейските институции все пак двете компании постигнаха съгласие и смекчиха тона. За няколко дни…

На 14-ти март Epic Games е изпратила ново искане, този път до федералния съд в Калифорния, съобщава Ars technica. В него компанията отново обвинява Apple. Че нарушава вече издадени ограничения за App Store. Epic казва, че Apple продължава да иска 27% комисионна за покупки и абонаменти, които са направени извън платежната ѝ система и налага други ограничения на разработчиците. При това комисионната се дължи дори и ако покупката бъде направена до 1 седмица след кликване на линка.

Според Epic Games, това е „грубо нарушение“ на издаденото съдебно постановление. „Новите правила на App Store продължават да налагат ограничения на разработчиците, за които вече имаше определение от съда, че са незаконни. Освен това те въвеждат и нови ограничения, които тормозят и практически обезсмислят решението на съда“, пише компанията в искането си.

Apple отговаря, че изпълнява всичко, което ѝ е наредено. Компанията не приема обвиненията, че заобикаля правилата с нови идеи. Съдът ще изслуша позициите на двете компании чак на 30-ти април т.г., като до тогава двете фирми имат възможност да внесат по още един отговор.

Междувременно Spotify се оплака от Apple в Европейския съюз. Стрийминг компанията е изпратила жалба, че според нея Apple ѝ пречи да изпраща актуализации за мобилното си приложение в App Store, съобщава The Verge.

Проблемът според Spotify: Компанията иска да актуализира приложението си за iOS, за да може да се възползва от новите възможности, които са факт с влизането в сила на Закона за цифровите пазари. В частност, тя иска да внедри линкове, които да препращат потребителите към информация за алтернативни начини за заплащане на абонаментите, които са с по-ниски комисионни. Apple е задължена да позволи това, но според Spotify, целенасочено бави допускането на ъпдейта. Така компанията излага на риск потребителите и не им позволява да се възползват от всички правомощия на закона и не може да се отстранят бъгове в приложението.

Жалбата е изпратена на 5-ти март и Spotify твърди, че вече 9 дни Apple не е реагирала. „Това директно противоречи на техните твърдения, че преглеждат ъпдейтите и ги допускат в рамките на 24 часа и е нарушение на сроковете, които са указани от Европейската комисия“, твърди Spotify. Самата Apple не е коментирала обвинението.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !