ЕК поиска Google да премахне сайтовете на руските държавни медии от търсачката си

Offnews Последна промяна на 11 март 2022 в 11:10 629 0

Google loosens its search engine grip on Android devices in Europe

Европейската комисия (ЕК) поиска от технологичния гигант Google да премахне уебсайтовете на руските държавни медии при търсенията от страни в Европейския съюз (ЕС). Служителите на комисията посочват, че търсачките играят "решаваща роля" в разпространението на съдържание и затова е важно RT и Sputnik да бъдат премахнати в цяла Европа.

По този начин според Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК, медиите „вече няма да могат да разпространяват лъжите си, за да оправдаят войната на Путин“. Google вече наложи собствени ограничения, но само за някои канали в YouTube.

Припомняме, че комисията наложи забрана на руските държавн медии няколко дни след инвазията в Украйна. Още тогава беше уточнено, че забраната за излъчването на RT и Sputnik в ЕС се отнася и за търсачките и интернет компаниите като цяло.

Сега служителите на комисията обръщат внимание, че търсачките играят основна роля в разпространението на информацията. Според тях, ако Google не премахне RT и Sputnik от търсачката си, това ще улесни достъпа на обществеността до тях.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !