Дубай разкрива 40 000 работни места в метавселената

OFFNews Последна промяна на 19 юли 2022 в 13:21 1797 0

VR HTC Vivo

Снимка XR Expo

VR HTC Vivo

Обединените Арабски Емирства официално обявиха стартирането на своята нова стратегия "Метавселената на Дубай" (Dubai Metaverse), в рамките на която през следващите 5 години ще бъдат разкрити 40 000 виртуални работни места. Към днешен ден в Дубай има над 1000 големи компании, работещи в сферата на метавселена, базирана на блокчейн. Според финансовите и пазарните експерти още тази година ОАЕ ще станат изключително привлекателна цел за най-богатите емигранти.

Властите на най-големия град в Обединените Арабски Емирства съобщиха пред медиите, че стартират новия проект "Метавселената на Дубай" с бюджет от 4 млрд. долара. Проектът има нужда от 40 хил. специалиста с виртуални работни места, пише Bloomberg.

"Днес стартирахме нашата нова стратегия "Метавселената на Дубай", която има за цел поощряване на иновациите в новите технологии" - съобщи в своя Twitter акаунт шейх Хамдан бин Мохамед, престолонаследникът на емирството.

Той потвърди, че в Дубай се намират централните офиси на над 1000 компании, работещи в областта на метавселената и блокчейна, които допринасят с 500 млн. долара за националната икономика.

Една от основните цели на този проект е петорното увеличаване броя на блокчейн компаниите в Дубай, което трябва да стане през следващите пет години. Правителството на ОАЕ има за цел да разработи глобални стандарти за създаването на безопасни и надеждни платформи за потребителите, както и да създаде необходимата инфраструктура и съответните правила за по-ускореното внедряване на тези технологии в ежедневието.

"Стратегията е фокусирана върху развиваното на нови таланти и към инвестирането в бъдещите технологични възможности чрез предоставянето на необходимата поддръжка за обучаване на програмисти и разработчици, както и потребители на дигитални платформи, използвани в метавселената" - допълва националната информационна агенция WAM.

Най-големите компании в града вече участват в проекта "Метавселената на Дубай". Авиокомпанията Emirates заяви, че разширява използването на тази технология. Софтуерната компания Damac Group обяви плановете си за изграждането на цифрови градове, а медицинската Thumbay каза, че ще създаде виртуална болница в "Метавселената на Дубай", която в края на тази есен ще започне да дава виртуални консултации.

В същото време властите на Дубай се опитват да привлекат криптовалутните компании от целия свят. Някои от тях, включително Binance и FTX вече получиха необходимите за работа в този град лицензи.

Аналитичната компания Henley & Partners прогнозира, че Обединените Арабски Емирства се очаква да се превърнат в главната привлекателна точка за богатите емигранти от цялата планета. Според тази прогноза до края на годината в ОАЕ ще мигрират рекорден брой милионери - над 4000 души, което е с 208% повече в сравнение с 2019 г. (1300 души).

Според канадската Precedence Research, към 2030 г. бизнесът в глобалния пазар на метавселената ще надхвърли 1,6 трилиона долара при годишен ръст 50%. Едновременно с това интересът към работните места, свързани с метавселената, бързо нараства, като през изтеклите няколко месеца се е увеличил над десет пъти. Това показва, че тази засега неособено известна концепция е в състояние да окаже много голямо влияние на пазара на труда.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !