Доставките на смартфони ще поставят негативен рекорд

Стоян Ненов Последна промяна на 18 август 2023 в 16:00 306 0

Smartphones

Снимка Kindel Media/Pexels

Доставките на смартфони ще поставят отрицателен рекорд

Пазарът на смартфони не се представя добре през 2023 г. и дори ще постави негативен рекорд. Според нова прогноза на анализаторите от Counterpoint Research, доставките на смартфони през 2023 г. ще са най-ниските от 10 години насам.

Според предварителните данни на Counterpoint Research, световните доставки на смартфони през тази година ще се понижат с 6%. Те ще са около 1.15 млрд. броя, което е най-ниското ниво от 2013 г. насам.

Основната причина ще е Азия. Пазарите в множество азиатски страни не отговарят на предварителните очаквания за възстановяване през тази година. И дори по-лошо, много от тях регистрират спадове, които дори стават по-сериозни от очакваното. Азия традиционно е била причината за по-добро представяне на пазара, заради интензивните развиващи се пазари. Сега дори и тяхното представяне не е достатъчно, за да обърне тенденцията.

Проблеми има и в Северна Америка. Първото полугодие е разочароващо и създава условия за двуцифрен годишен спад. Инфлацията там пада, а работните места се увеличават, но е твърде рано и потребителите не се чувстват уверени да харчат пари за разходи като нови смартфони.

„Има разминаване между случващото се в икономиката и потребителите, които купуват телефони. Досега тази година имаше рекордно ниски нива на ъпгрейди при всички оператори“, казва Джеф Фийлдхак, директор на проучванията за Северна Америка.

Той допълва, че в момента надеждите са насочени към iPhone 15. Той се очаква през септември т.г. и обикновено има голяма роля за доброто представяне на пазара през третото и особено четвъртото тримесечие на годината. Влиянието му е особено голямо в Северна Америка, но и в Китай. Counterpoint казва, че Apple „е добре позиционирана“ на китайския пазар, където и премиум сегментът продължава да увеличава своя дял.

Именно премиум и ултрапремиум сегментите са единствените, които отчитат ръст въпреки икономическите трудности. Двата сектора обаче не са достатъчно големи, за да компенсират спада при по-масовите модели. Ситуацията все пак е от полза за Apple, която сега се оказва в ситуация да може да постигне немислимото доскоро – да се превърне в най-големия доставчик на смартфони в света.

„Apple никога не е била толкова близо до първото място, колкото е сега. Става дума за продажби в рамките на няколко дни, които може да решат първото място. Ако Apple няма производствени проблеми както миналата година и може да осигури iPhone-и за цялото търсене на пазара, то шансовете ѝ за първото място са много големи“, казва Фийлдхак. Въпреки това за сега анализаторите не бързат да прогнозират, че Apple действително ще стане първенец.

Пазарът на смартфони отчита трайна тенденция на плавен спад от няколко години насам. Тя беше прекъсната само през 2021 г. заради възстановяването на икономиката след ограничителните мерки. Спадът обаче се засили през 2022 г. заради недостига на компоненти, покачващите се цени и инфлацията. Прогнозите бяха, че през втората половина на 2023 г. тенденцията ще се обърне, но сега това изглежда, че няма да се случи.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !