Доставките на електромобили със значителен ръст през първото полугодие

Павлин Луканов Последна промяна на 12 август 2022 в 17:20 5887 0

Teslas

Снимка Pixabay

Teslas

Продажбите на електромобили бележат ръст през изминалите години, на фона на засилваща се конкуренция, която е добре дошла за потребителите. Въпреки това електрическите превозни средства са скъпи и все още недостъпни за болшинството от хората. В някои страни има разбира се програми за насърчаване на преминаването към този „по-зелен“ тип транспорт.

Сега, благодарение на компанията за пазарни анализи Canalys, получаваме и доста добра представа за развитието на пазара на електромобили през първото полугодие на 2022 г. В разглеждания период са продадени 4.16 млн. такива превозни средства, което представлява ръст от впечатляващите 63% спрямо същия период на миналата година. Трябва да отбележим, че тук влизат изцяло електрически модели, както и Plug-in хибриди (PHEV).

От Canalys отбелязват, че за ръста в продажбите допринасят и увеличаващите се цени на горивата, както и въвеждането на редица нови модели. Като негативно влияние се отчита недостигът на достатъчно бройки, а това води и до месеци забавяне на доставките. Очакванията са, че икономическите проблеми също ще се отразят негативно, особено догодина.

Китай е с най-голям дял и ръст

Най-бързо растящият пазар е Китай, като там продажбите през периода са се увеличили със 118% на годишна база. В Китай са продадени 57% от всичките доставени автомобили от този тип. 26% от продажбите са на изцяло електрически модели, като пазарът се възстановява от проблемите с доставките на компоненти и затваряния заради коронавируса.

Компаниите успяват да увеличат производството, а правителството предлага и данъчни облекчения. До края на годината в страната могат да бъдат доставени общо над 5 милиона електромобила. Лидер по доставки в Китай е BYD с шест от десетте най-продавани модела.

Какво се случва в Европа и САЩ

На фона на отличното развитие на пазара в Китай, Европа изглежда губи инерци. Тук се отбелязва ръст от 9% и 27% от общите доставки в световен мащаб. Продадени са 1.1 милиона електромобила. Значително падат доставките на плъгин хибриди, като се очаква тази тенденция да продължи, а потребителите все по-често избират изцяло електрически модели. В момента обаче за доставката на нов автомобил се чака между девет месеца и една година.

Възможно е скоро да се забележи пренасищане на пазара в Северна Европа, тъй като там има и най-голямо проникване. Челното място по доставки в Европа се държи от Tesla, като най-продавани са Model Y SUV и Model 3.

В САЩ са продадени над 413 000 електромобила, което представлява ръст от 62% на годишна база или 10% от световните доставки. Това са и общо 6% от всички доставки на автомобили в страната. Tesla отговаря за близо 60% от продажбите в страната.

Основните играчи

BYD е лидер по продажби с 640 000 електромобила и пазарен дял 15%. На второ място се нарежда Tesla с 565 000 автомобила и дял от 14%, а челната тройка допълва SAIC Motor с 393 000 продажби и дял 9%. Volkswagen Group продължава да разширява присъствието си с продадени над 375 000 автомобила и дял 9%, но само с един модел от десетте най-продавани, ID.4. Списъкът завършва с Geely, която включва Volvo, Polestar, Geely, Lynk & Co, Geometry и Zeekr. Групата е със 121 000 продажби и пазарен дял 6%.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !