Бил Гейтс, Джеф Безос и Джак Ма инвестират в проект за иновативно откриване на редки метали

Павлин Луканов Последна промяна на 21 юни 2023 в 13:06 389 0

KoBold

Снимка KoBold

Бил Гейтс, Джеф Безос и Джак Ма инвестират в проект за иновативно откриване на редки метали

Добивът на редки метали използвани в технологичните продукти е доста печеливш бизнес, особено предвид ограничените наличности и сложните процеси. Най-голямата новина в тази сфера с технологичен привкус е свързана с базираната в Калифорния KoBold Metals, която проучва за метали като мед, литий и кобалт чрез изкуствен интелект. Сега тя привлича финансиране на стойност около 200 млн. долара (358 млн. лв.), което поставя общата ѝ оценка на над 1 млрд. долара (1.79 млрд. лева).

Част от финансирането ще бъде използвано за разработка на залежи от мед в Замбия. Сред новите инвеститори е и Breakthrough Energy Ventures на Бил Гейтс, която инвестира от името на големи имена, включително Джеф Безос и Джак Ма. KoBold се възползва от тенденциите за инвестиции в проекти, които са част от прехода към по-зелена икономика, включително производството на батерии за електромобили, проекти за чист водород и технологии за извличане на въглероден диоксид.

В голямата си част те изискват ограничени метали, които са трудни за откриване и скъпи за добив. От друга страна има и огромни инвестиции в сферата на Изкуствения интелект (ИИ), а в случая има наслагване на двата фактора. KoBold използва машинно обучение и научни данни за откриване на находища от кобалт, мед, никел и литий, които са от критична важност за електромобилите. Компанията има 60 проекта в Северна Америка, Африка и Австралия.

От KoBold споделят, че се опитват да разбият традиционните методи за проучване, които не са се променили много през изминалите десетилетия. Това води и до намаляване на успешните случаи по откриване на нови находища. Иначе новото набиране на капитал не е било планирано в толкова кратък период, но заради проектът в Замбия е осъществено именно сега. Има също така намерения за използването на новия капитал за проекти за откриване на никел и литий, както и развойна дейност в софтуерни и хардуерни решения.
Представител на един от инвеститорите, Andreessen Horowitz, споделя, че решението за влагане на средства е взето на базата на това, че алгоритмите изглежда работят, като конкретно се посочва проект в Квебек, който постига по-голям добив на никелов сулфид спрямо средното за региона.

На фона на всичко това се увеличават и усилията за откриване на материали за батерии за електромобили и други превозни средства. Това е в тон с тенденцията за заместване на изкопаемите горива и фактът, че повечето лесно откриваеми находища вече за взети. Големите минодобивни компании се опитват да открият нови зони и в по-голяма дълбочина, като KoBold например има партньорства в тази насока с Rio Tinto и BHP.

Тенденцията е за допълнителен и голям ръст в търсенето на батерии, основно заради бума при електромобилите. Освен това обаче тепърва ще бъдат въвеждани и големи проекти за съхранение на енергия добита от възобновяеми източници. Така нуждата от горепосочените метали ще става още по-значителна и ще са необходими нови находища, а и методи за добив.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !