България вече има стартъп виза

Offnews Последна промяна на 27 февруари 2021 в 16:27 6445 0

startup visa

От 26 февруари тази година България има т.нар. стартъп виза. Това става възможно след като Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за българското гражданство. В полза на изменението са гласували 64 депутати, двама са били против, а осем са се въздържали.

Това на практика означава, че предприемачите, идващи от страни извън Европейския съюз, ще имат бърз достъп до пребиваване у нас. Новината беше окачествена като е една от големите победи за българската стартъп екосистема, за която общността и по-конкретно Българската стартъп асоциация BESCO работи през последните две години.

Асоциацията успя да канализира усилията на голяма част от стартиращите предприемачи в България и да направи редица смислени предложения за законови промени и други инициативи в подкрепа на стартирането и развитието на бизнес.

"Първо, благодарим на всички членове и поддръжници на BESCO! Благодарим на всеки, който преди три години ни повярва, че има смисъл от организация, с която гласът на стартъп екосистемата да бъде чут, както и на всеки който се присъедини към каузата на BESCO и продължава да ни подкрепя и днес! Без вашето доверие, участие, идеи, подкрепа и съвети - това нямаше да бъде възможно!" - написаха по този повод представители на организацията в нейния Facebook профил.

Те изказаха благодарности и към трима последователни министри на икономиката, към експерти от Министерството на икономиката, както и към народни представители от различни партии, които са подкрепили законопроекта. От стартъп асоциацията изразиха убеждение, че България може да привлече много от новосъздадените фирми, които влизат в ЕС. Следващата стъпка е създаването на наредбата от Министерство на икономиката, след която процедурата за стартъп визата може да започне да работи.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !