Аутсорсингът формира 5.5% от БВП на България и дава работа на 78 000 души

Offnews Последна промяна на 10 декември 2020 в 23:31 478618 0

Ilia Krastev AIBEST

Размерът на сектора на изнесените услуги (т.нар. аутсорсинг) в България възлиза на 2.9 млрд. евро за 2019 година. Това показват данните от годишния доклад за развитието на бранша на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). Това означава, че за миналата година секторът формира 5.5% от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната, в сравнение с 5.2% през 2018 година.

За поредна година изнесените услуги бележат двуцифрен ръст в развитието си, като през 2019 г. оперативните приходи нарастват с 19.6 процента. Предварителните данни за 2020 г. показват, че дори и в тази година ръстът също ще остане двуцифрен. Прогнозата към 2022 година сочи, че браншът ще продължи да се развива и да бъде основен стълб в българската икономика, като относителният му дял в БВП на страната ще достигне 8.9 процента.

Анализът е изготвен от SeeNews и включва данни за 610 български компании, опериращи в сферата на бизнес услугите и технологиите през 2019 година. В съотношението между двете подразделения на изнесените услуги превес имат на ITO компаниите (ИТ изнесени услуги) – 322, докато броя на фирмите в сферата на изнесени бизнес процеси е 288.

Секторът затвърждава и позицията си на предпочитан работодател, което се доказва от нарастващия брой хора, работещи в него, както и от нарастващите разходи за служители и данъци, плащани от компаниите. Секторът на бизнес услугите и технологиите формира 3,5% от пазара на труда в България. В него са заети близо 78 000 души към края на 2019 г., което е с около 5000 души повече в сравнение с предишната година. Дори в предизвикателната 2020 година, индустрията продължава да наема нови хора, като към август 2020 г. броят на работещите в нея достигна 81 000 души (3000 служители повече спрямо успешната 2019 година).

Секторът оставя значим социален и икономически отпечатък. Превръща се в основа за развитието на новата средна класа на България и за задържането на младите хора в страната. За 2019 г. само данъците, които той е внесъл в държавната хазна, се равняват на бюджетът на община Казанлък за 2020 г. или малко повече от предвидените разходи в бюджетната рамка на Столична община за здравеопазване през 2020 година. Едновременно с това, той генерира 9.3% от всички разходи за заплати в иконо­миката през 2019 г. (при 8.5% миналата година).

„Ние ще продължим да бъдем притегателна сила за таланти и предпочитан работодател, заради възможностите за развитие, които осигуряваме на младите хора. През 2020 г. българските компании от сектора показаха световно ниво в предоставянето на надеждна, сигурна, непрекъсваема и качествена услуга. Mожем само да се гордеем, че изключително бързо успяхме да трансформираме процесите и да преминем в режим на работа от вкъщи. Много наши конкуренти във и извън Европа, не бяха толкова гъвкави и успешни. Трябва да капитализираме това предимство и да се позиционираме навреме като предпочитана дестинация за услуги с висока добавена стойност пред европейските компании. Степента, в която ще се възползваме от тази възможност през 2021 и 2022 година, ще бъде решаваща по отношение на това как България излиза от кризата, колко добре стои по отношение на глобалните си конкуренти и колко бързо догонва по-старите членове на ЕС по отношение на нивата на БВП на глава от населението“ - коментира Илия Кръстев, председател на Управителния съвет на Асоциацията и изпълнителен директор на A Data Pro.

През последните години индустрията на изнесените услуги продължава с регионалната си експанзия. Най-големите хъбове за изнесени услуги остават големите градове с университети, като се наблюдава тенденция за изнасяне на дейността извън столицата. София, Пловдив и Варна са трите най-големи центрове, като Велико Търново и Бургас също привличат все повече нови компании.

Пълният доклад може да бъде изтеглен от тук.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !