Аутсорсинг индустрията отбелязва една от най-силните си години с ръст от 22.4%

Секторът формира 5.9% от БВП на България, а броят на наетите в него се увеличава с 10 хил. души за една година, обявиха от AIBEST

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 30 ноември 2022 в 11:25 1752 0

Ilia Krastev AIBEST

Снимка AIBEST

„Хибридният и дистанционен модел на работа ни позволи да използваме пълния потенциал на работния пазар в страната, наемайки хора извън населените места, в които компаниите имат физически офиси“, коментира коментира Илия Кръстев, председател на AIBEST.

Технологичният сектор и индустрията на изнесените услуги бележат една от най-силните години в своето развитие, достигайки размер от 4.225 млрд. евро. Това на годишна база означава ръст от 22.4%, който е в почти двоен размер спрямо увеличението от 12.7% в пандемичната 2020 г. Данните са от годишния доклад за развитието на индустрията на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) за 2021 г., който беше представен във вторник. И през миналата година аутсорсинг секторът продължава да бъде основен стълб в българската икономика, като формира 5.9% от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната. Прогнозата към 2025 г. сочи, че относителният й дял в БВП на България ще достигне 9%.

Анализът е изготвен от SeeNews и включва данни за 774 български компании, опериращи в сферата на бизнес услугите и технологиите през 2021 г. За първи път в доклада като отделна подкатегория са включени анализи на основните показатели и на 20 развойни центъра, в допълнение към ITO компаниите (изнесени IT услуги) и фирмите в сферата на изнесени бизнес процеси (аутсорсинг).

Индустрията затвърждава позицията си на предпочитан работодател с изключително силен социален и икономически отпечатък за развитието на страната, но и значим фактор за задържането и връщането на младите хора в страната.

„Хибридният и дистанционен модел на работа ни позволи да използваме пълния потенциал на работния пазар в страната, наемайки хора извън населените места, в които компаниите имат физически офиси“, коментира коментира Илия Кръстев, председател на AIBEST.

Той допълни, че през 2021 г. ангажираните в сектора наброяват над 89 хил. души, което е увеличение от почти 10 хил. служители в рамките на една година. Изключително силно този тренд се вижда в ITO сегмента, където ръстът на работната ръка е с близо 17%. Благодарение на възможността за работа от всяка една локация, успешно бе облекчен проблема в несъответствието между търсенето и предлагането на висококвалифицирана работна сила за технологичния сектор в София. От друга страна, с наемането на хора, които продължават да живеят в родните си места, браншът подкрепя развитието и на местните икономики в страната в области, в които секторът ни не е бил представен физически, отбеляза Кръстев.

С нарастването на броя на служителите в индустрията на знанието, нарастват разходите за служители и за данъци, плащани от компаниите към държавната хазна. Разходите за заплати през 2021 г. са се увеличили средно с 22% на служител и общата им стойност възлиза на 2.1 млрд. евро. Компаниите от сектора формират 11.4% от общите разходи за заплати в българската икономика, в сравнение с 9.4% предишната година. Осигурителните вноски в сектора следват тенденцията на разходите за заплати и възлизат на 8.6% от общия размер на националната икономика.

„Доброто развитие на сектора се запазва до последното тримесечие на 2022 г., което ме кара да вярвам, че през следващата година отново ще можем да отчетем силна година за високотехнологичния бизнес в страната“, коментира още Кръстев от AIBEST.

Той добавя, че България се утвърди като най-добре развитият център за високотехнологични услуги в Югоизточна Европа и е добре разпознаваема локация на Стария континент. Услугите, които се предлагат от българските технологични компании са с все по-висока добавена стойност и се конкурират успешно с централно и западноевропейските компании на световната технологична сцена. Секторът има потенциал дори за по-голям ръст, но това зависи от политиката на държавата за развитието и привличането на кадри.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !