ARM представи листването си на борсата

Ключовият разработчик на процесори подаде документи за първично-публично предлагане (IPO) на NASDAQ

Стефан Николов Последна промяна на 22 август 2023 в 16:29 335 0

ARM

Снимка ARM

ARM представи листването си на борсата

ARM показа първите документи за борсовия си дебют в Ню Йорк. Британската компания е ключов разработчик на мобилни чипове. SoftBank се опита да я продаде на Nvidia, но сделката пропадна, заради регулаторна намеса. В началото на тази седмица бе подадена съответната официална заявка, в която са описани само една малка част от параметрите на листването. Засега липсват ключови детайли, като колко точно акции ще бъдат изкарани на борсата и каква ще е цената на една акция.

Изданието Financial Times ни напомня, че китайската SoftBank, ръководена от Масайоши Сон, придоби базираната във Великобритания ARM за 32 млрд. долара през вече далечната 2016 година. Подадената този понеделник заявка потвърди за осъществена транзакция между SoftBank Group и нейния инвестиционен клон Vision Fund, който оценява британската ARM на 64 млрд. долара.

Особеното във всичко това е, че част от акциите на ARM са собственост на китайска организация, а това означава, че британското дружество е силно зависимп от Китай. Финансовите анализатори сочат, че около една четвърт от приходите на разработчика се формират там, а първичното предлагане на нейните акции става в момент, когато администрацията на Джо Байдън засилва ограниченията върху всички дейности на американските компании на територията на азиатската страна. И още, бизнесът ѝ Китай се управлява от местна компанията, която нито SoftBank, нито ARM могат да контролират.

Разработките на британците имат практически монополно положение сред чиповете, които са в основата на всеки смартфон, с пазарен дял от над 99% сред различните мобилни устройства. "По наши оценки приблизително 70% от световното население използва продукти, базирани на ARM технологиите", посочва компанията в подадената заявка, като добавя, че чиповете, използващи нейната технология, са имали 49% дял от общия пазар, чиято стойност през миналата година е била малко над 200 млрд. долара.

И ето че сега, след деветгодишно отсъствие Arm се завръща на публичните пазари и борси, точно когато пазарът на смартфони бележи най-големия спад за изтеклите десет години.

Преди да се появи на американската борса Nasdaq, ARM ще се листне като отделно дружество и ще използва съкращението ARM. Четири инвестиционни банки: Barclays, Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Mizuho Financial Group ще управляват процеса на пласиране на акциите на компанията на борсата. Други 24 финансови институции с по-нисък статут също ще участват, но Morgan Stanley не е в нито един от двата списъка. От подадената от ARM информация стана ясно също, че през последната финансова година, приключила на 31-ви март, приходите на компанията са намалели с 1% до 2.68 млрд. долара.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !