Apple все пак блокира профила на Epic Games в App Store

Стоян Ненов Последна промяна на 08 март 2024 в 16:00 197 0

fortnite

Снимка Epic Games

Epic Games седят зад популярната игра Fortnite

Спорът между Apple и Epic Games става все по-…епичен. Двете компании от години се обвиняват в нелоялни практики, като стигнаха и до съд. А с влизането в сила на новия Закон за цифровите пазари в Европейския съюз (DMA), отношенията им продължиха да се влошават.

Epic Games иска да се възползва от новия закон и да направи собствен магазин за iOS приложения и игри. Това обаче може да се окаже много по-трудно и дори невъзможно, след като Apple едностранно е закрила профила на Epic, който е трябвало да обслужва въпросния магазин, съобщава The Verge.

Новината е потвърдена и от Epic Games. В своя сайт компанията за игри публикува имейли от кореспонденция между адвокатите и ръководствата на двете компании. В тях е уведомлението от Apple за решението, в което адвокатите пишат, че Epic е „потвърдено недоверена“, т.е. Apple няма вяра в Epic, че ще спазва правилата и ще изпълнява задълженията, които са ѝ поверени при създаването и поддържането на собствен магазин за приложения и игри за iOS. Затова Apple е решила едностранно да прекрати профила за разработчици на Epic.

В течение на преговорите изпълнителният директор на Epic Games Тим Суини е потърсил коментар и от вицепрезидента на Apple Фил Шилър. В дълъг отговор Шилър описва критиките и обидите, които Epic е отправяла по адрес на Apple.

След това пише: „Вашата цветуща критика на нашия план за изпълнение на DMA, в комбинация с миналите действия на Epic, с които нарочно нарушавахте договорни клаузи, с които не сте съгласни, силно подсказва, че Epic Sweden няма намерение да спазва правилата. Още едно целенасочено нарушение може да заплаши интегритета на платформата на iOS, както и сигурността и личните данни на потребителите“, коментира Шилер.

Той завършва писмото така: „Твърдите, че допускането на Epic Games в програмата за разработчици е „знак на добра воля от Apple”. Каним ви да ни предоставите писмени гаранции, че вие също действате с добра воля и че, въпреки публичните си действия и реторика, Epic Games Sweden ще изпълни всички задължения. Или казано по прост и директен начин, моля ви, кажете ни защо трябва да се доверим на Epic този път“.

Публичният отговор на Epic е по-кратък: „DMA беше създаден, за да елиминира точно този дисбаланс, който Apple показва, че съществува: те имат пълен контрол да блокират конкурентни магазини и приложения. Ще продължим да се борим, за да доведем истинската конкуренция и избор за iOS устройствата в Европа и по света“.

По време на брифинг с медиите Суини допълва, че след писмото на Шилър с искане за гаранции, не е имало друга комуникация с Apple, а е изпратено само едностранното прекратяване на профила с писмо на адвокатите на Apple. Суини твърди, че би искал да предостави „всяко уверение, което поискат“, за изпълнението на договора. Той уверява, че Epic ще изпълнява правилата на Apple, въпреки че ги критикува.

Apple отговори на Суини, като заяви, че съдените дела са позволили на Apple да има право да прекратява профилите на Epic по всяко време и по своя преценка. „В светлината на досегашното и настоящето поведение на Epic, Apple реши да използва това право“, казва говорител на ИТ гиганта.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !