Apple инвестира още 1 млрд. евро в инженерния си център в Мюнхен

Павлин Луканов Последна промяна на 07 март 2023 в 08:38 817 0

Apple Munich

Снимка Apple

Apple инвестира още 1 млрд. евро в инженерния си център в Мюнхен

Apple ще инвестира 1 млрд. евро (1.97 млрд. лв.) в разширяването на своя Silicon Design Centre в Мюнхен през идните шест години. Това е допълнително финансиране след вече заделените за проекта 1 млрд. евро от 2021 г., когато компанията обозначи града и за централа на европейския си център за дизайн на силициеви продукти.

На фона на това Мюнхен вече е най-големият инженерен хъб на Apple в Европа, като екипите там са сред ключовите за разработка на нови решения. Главният изпълнителен директор на Apple, Тим Кук припомня, че компанията има присъствие в града от над 40 години. С новата инвестиция ще бъде изградено съвременно съоръжение за научноизследователска дейност. Предвидени са значителни пространства за лаборатории, като ще се насърчават иновацията и съвместната работа.

Сред ключовите разработки, в които участва центърът на Apple в Мюнхен са тези на новите модели MacBook Pro с процесори M2 Pro и M2 Max. По данни на компанията в Бавария има над 2000 инженери, които работят за Apple. Новата инвестиция предвижда три работни пространства, които ще формират хъб за изобретения и иновации в центъра на Мюнхен. Silicon Design Centre е разположен на пешеходно разстояние от Техническия университет на Мюнхен (TUM), като Apple си сътрудничи с редица академични и организации в сферата на културата в Германия.

Новото съоръжение Seidlstrasse ще бъде изградено по-най-високите стандарти за устойчивост, включително със златен рейтинг от LEED. Предвиждат се също така паркинг пространства за велосипеди и автомобили, както и зарядни станции за електромобили. Освен това за захранване на центъра ще се използва изцяло енергия от възобновяеми енергийни източници.

Apple определено има осезаемо въздействие върху германската икономика, като компанията разширява работата си с доставчици от страната при оборот то милиарди евро. През изминалите пет години са изхарчени над 18 млрд. евро (близо 36 млрд. лв.) към над 800 германски компании.

Интересно е да отбележим също, че има 400 000 работни позиции свързани с разработката и поддръжката на приложения в iOS. На фона на това германските разработчици са генерирали над 3 млрд. евро (близо 6 млрд. лв.) от продажби на приложения и услуги. Програмата App Store Foundations Program пък обхваща над 250 разработчика, като им помага в процесите от създаване до реализиране на приложения.

Иначе, новата инвестиция в Германия е значителна, като това е добре дошло, имайки предвид, че американската компания влага най-много средства на домашния фронт. Въпреки това Европа също е важен регион за Apple, като тук тя има 22 000 служители, а общите инвестиции в доставчици са над 10 млрд. евро (19.7 млрд. лв.) през 2022 г. Освен това, от пускането на App Store през 2008 г., европейските разработчици са генерирали приходи на стойност над 20 млрд. евро (близо 40 млрд. лв.). Най-значимото директно присъствие на компанията е в Обединеното Кралство и Ирландия.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !