Apple бърза да внедри генеративен изкуствен интелект в iPhone

Технологичният гигант е придобил голямо количество AI компании в стремеж да постигне тази цел

Стефан Николов Последна промяна на 26 януари 2024 в 16:52 865 0

Apple

Снимка Andy Wang/Unsplash

Apple бърза да внедри генеративен изкуствен интелект в iPhone

Apple тихомълком увеличава възможностите си в областта на изкуствения интелект (AI), извършвайки серия от придобивания, наемане на персонал и хардуерни актуализации, които имат за цел да внедрят изкуствения интелект в следващото поколение iPhone.

Според отрасловите данни и академичните трудове, както и според мненията на вътрешни хора от технологичния сектор, калифорнийската компания е съсредоточила вниманието си върху решаването на технологичния проблем с използването на изкуствен интелект в мобилните устройства.

Производителят на iPhone e многократно по-активен от конкурентните големи технологични компании в закупуването на стартиращи AI компании, като е придобил 21 подобни стартъпа от началото на 2017 г., показва проучване на PitchBook. Най-скорошното от тези придобивания е покупката в началото на 2023 г. на базирания в Калифорния стартъп WaveOne, който предлага видео компресия, базирана на AI.

"Те се готвят да направят някои значителни сливания и придобивания", заяви Даниел Айвс от Wedbush Securities. "Ще бъда шокиран, ако не направят съществена сделка в сферата на изкуствения интелект през тази година, защото в момента тече нещо като надпревара във въоръжаването с изкуствен интелект и Apple няма да остане настрана"

Според неотдавнашна изследователска справка на Morgan Stanley почти половината от обявите за работа с изкуствен интелект на Apple вече включват термина "Deep Learning", който се отнася до алгоритмите, използващи генеративен изкуствен интелект - модели, които могат да създават текст, аудио и код, подобни на човешкия, при това само за няколко секунди. Да напомним, че през 2018 г. Apple нае Джон Джанандреа, топ мениджъра на Google в областта на изкуствения интелект.

Apple обикновено е потайна относно плановете си за AI, дори когато големите технологични съперници, като Microsoft, Google и Amazon, правят многомилиардни инвестиции в авангардната технология. Но според изтеклата вътрешна информация компанията работи по свои собствени големи езикови модели - технологията, която е в основата на продуктите с генеративен AI, като ChatGPT на OpenAI.

Главният изпълнителен директор Тим Кук заяви пред водещи аналитици миналото лято, че "прави проучвания в широк спектър от технологии за изкуствен интелект" и инвестира и въвежда иновации "много отговорно", когато става въпрос за новата технология.

Според Financial Times целта на Apple изглежда е да използва генеративен AI в своите мобилни устройства, което ще даде възможност на чатботовете и AI приложенията да работят на собствения хардуер и софтуер на телефона, без да се използват каквито и да било облачни услуги в центровете за данни.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !