Alphabet обединява Google Brain и DeepMind, за да се конкурира с OpenAI

Стефан Николов Последна промяна на 22 април 2023 в 14:08 1020 0

DeepMind

Снимка DeepMind

Alphabet обединява Google Brain и DeepMind, за да се конкурира с OpenAI

Alphabet обединява изследователските си звена за изкуствен интелект DeepMind и Google Brain. Така технологичният гигант слага край на дългогодишното вътрешно съперничество между базираните в Лондон и Силициевата долина групи. Целта е да се опита да навакса изгубените позиции в областта на генеративния изкуствен интелект в сравнение с Microsoft и OpenAI, съобщава Financial Times.

Преструктурирането ще постави британския ръководител на DeepMind Демис Хасабис начело на разширената група, която може да претендира за много от изследователските пробиви, превърнали изкуствения интелект в най-важната нова технология в компютърната индустрия след появата на интернет.

Той ще играе и по-пряка роля в разработването на нови авангардни системи за изкуствен интелект (AI), които са от основно значение за бъдещата дейност на Google, след като девет години е работил в области на модерните изследвания, които рядко са били пряко свързани с дейността на интернет гиганта.

Стремежът на Alphabet да фокусира своите най-напредничави изследвания върху новия генеративен изкуствен интелект се дължат най-вече на грандиозния успех на ChatGPT на OpenAI, който се превърна в голямо предизвикателство за бизнеса на Google в сферата на интернет търсенето.

Главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай заяви, че преструктурирането има за цел да "гарантира смелото и отговорно развитие на общия изкуствен интелект" и ще създаде в Google "едно ново звено, което ще помогне да изградим по-ефективни и по-безопасни AI системи, които няма да подават фалшива информация".

Сред най-големите пробиви на DeepMind са системата AlphaGo, която през 2016 г. победи световния шампион по Go Лий Седол, и AlphaFold - системата, която може да окаже голямо въздействие върху медицината и която прогнозира структурата на протеините.

За разлика от тях Google Brain, който бе създаден, за да приложи най-новите постижения в областта на невронните мрежи в бизнеса на Google и постигна ранни успехи в области като машинен превод и машинно обучение за идентифициране на изображения без човешка намеса.

Джеф Дийн, инженер ветеран от Google, който досега ръководеше Google Brain, ще заеме нова позиция като главен учен на Google и ще изпълнява функциите на водещ учен на обединения отдел за изследвания на изкуствения интелект. Той ще продължи да докладва директно на Пичай, а не на Хасабис, който бе назначен за главен изпълнителен директор на новия Google DeepMind.

По принцип Alphabet още в началото на тази година заяви, че спира да третира DeepMind като някакъв отделен бизнес. Вместо това сега отделът по изкуствен интелект вече е част от общите корпоративни разходи на Alphabet, което означава, че той ще играе много по-голяма, може да се каже ключова роля в разработването на собствен AI от ново поколение, които се очаква да предложи по-добри възможности от ChatGPT.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !