Акциите на Arm през първия борсов ден скочиха с 25% нагоре

Стефан Николов Последна промяна на 17 септември 2023 в 09:43 265 0

ARM Nasdaq

Снимка Nasdaq

Акциите на Arm през първия борсов ден скочиха с 25% нагоре

Разработчикът на процесорни архитектури Arm стъпи на фондовата борса Nasdaq. Може да се каже, че първичното публично предлагане бе много успешно - акциите на компанията поскъпнаха с 25% през първата търговска сесия.

Към момента на публичното представяне на компанията Arm беше оценена с горна граница от 54.5 млрд. долара, а цената на една акция бе определена на 51 долара. Още на етапа на предварителните търгове цената на акциите се повиши с около 10% до 56.1 долара. Ръстът продължи и дори се засили по време на започналата търговската сесия, в резултат на което Arm приключи първия си търговски ден с цена на акция от 63.59 долара. По този начин пазарната капитализация на компанията достигна 67.9 млрд. долара.

Компанията, която се търгува под тикера "ARM", предложи на борсата около 95.5 млн. акции. SoftBank, която придоби Arm през 2016 г., запази контрола си върху 90,6% от акциите, а първичното публично предлагане набра 4.9 млрд. долара. Сред инвеститорите, закупили големи дялове на Arm, са Apple, Google, NVIDIA, Samsung, AMD, Intel, Cadence, Synopsis и TSMC. Взети заедно те инвестираха 735 млн. долара, като след това търсенето стана дори още по-голямо.

Агенция Reuters отбелязва, че Arm демонстрира добро съотношение цена/печалба. При оценка от 60 млрд. долара съотношението цена/печалба на Arm би било над 110 въз основа на приходите на компанията за последната фискална година. Това е сравнимо с коефициента 108 на NVIDIA, въпреки че тази стойност не взема предвид прогнозата на компанията за 170% ръст за текущото тримесечие.

Финансовият директор на Arm Джейсън Чайлд заяви пред CNBC, че компанията се фокусира върху увеличаването на възнагражденията и предоставянето на такива продукти на своите клиенти, които струват повече, но и вършат много повече работа. Arm получава значителна част от лицензионните възнаграждения за продуктите, излезли на пазара преди десетилетия - около половината от приходите й от лицензионни възнаграждения, които през 2022 г. възлизат на 1,68 млрд. долара, идват от продукти, излезли на пазара между 1990 и 2012 г.

"Като финансов директор считам, че това е един от най-добрите бизнес модели. Понякога се шегувам, че тези стари продукти са като каталога на Бийтълс: те продължават да носят лицензионни възнаграждения. Някои от тези продукти са на три десетилетия", казва Чайлд.

В презентацията си за инвеститорите преди излизането на борсата Arm заяви, че очаква общият пазар на Arm чипове да нарасне до 250 млрд. долара до 2025 г., благодарение на новите решения, свързани с автомобилостроенето и центровете за данни. Архитектурата на Arm се използва в почти всички чипове за смартфони и активно се внедрява в автомобилната индустрия, центровете за данни, изкуствения интелект и други области.

Според пазарните анализатори това много добро представяне на Arm предполага, че инвеститорското търсене на първични публични предлагания, което бе силно засегнато през последните две години от геополитическото напрежение и по-високите лихвени проценти, може да се възстанови.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !