Най-голямата социалната мрежа в света Facebook си постави за приоритет изграждането на версия на Instagram за потребители под 13-годишна възраст. Това става ясно от съобщение на вицепрезидента на Instagram Вишал Шах.

Той посочва още, че проектът ще се ръководи от вицепрезидента на Facebook Павни Диванджи, която е работила върху YouTube Kids и други продукти, фокусирани върху децата.

Съобщението на Шах гласи: „Радвам се да ви информирам, че занапред определяме младежката аудитория за приоритет на Instagram. Възнамеряваме да осигурим възможно най-безопасното преживяване за тийнейджъри и деца в нашата платформа.

instagram

Изявлението на вицепрезидента на Instagram идва няколко дни след като социалната мрежа обяви нови функции за защита на тийнейджърите. Тя използва технологии за изкуствен интелект и машинно обучение (machine learning), за да попречи на непълнолетните да използват фалшиви рожденни дни, за да заобиколят правилата.

Все още не е ясно как би изглеждал Instagram Kids, тъй като проектът е в съвсем начален етап. Съвсем не е изненадващо обаче, че Facebook има планове за подобен продукт, след като преди 4 години бе представен Messenger Kids. Публикациите в него бяха модерирани, за да са подходящи за потребителите на възраст между 6 и 12 години. Приложението обаче бе спряно, тъй като не предизвика очаквания интерес.

instagram

Instagram е водеща платформа за споделяне на снимки в интернет, която се използва от много инфлуенсъри и е удобен начин за комуникация с популярни личности. Приложението е и един от на-важните елементи от екосистемата на Facebook, но съдържанието му в много случаи може да не е подходящо за деца.

Планираме да въведем контролирана от родителите система в Instagram, за да могат децата да поддържат връзка със своите приятели, да откриват за себе си нови увлечения, интереси и други неща“ – информира говорителят на Facebook Джо Озбърн.

За разлика от актуалната декларация за поверителност на Instagram, която не позволяла на потребители под 13-годишна възраст да регистрират свой профил, Instagram Kids ще е достъпен за по-малки деца.

Приложението ще има специална секция със забавно съдържание и бързи начини за общуване с приятелите. Родителите ще могат да използват много функции, с които да следят и да ограничават съдържанието, което виждат децата им в новата версия на платформата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *