Вижте едни от най-интересните роботи, представени на CES 2023

Мария Иванова Последна промяна на 09 януари 2023 в 15:21 1960 0

Aeolus Robot

Снимка Aeolus

Вижте едни от най-интересните роботи, представени на CES 2023

Всяка година на CES големи технологични компании като LG и Samsung, както и малки стартиращи екипи, показват най-новите си разработики в света на роботиката. 2023 г. не прави изключение и в следващите редове ще ви представим едни от най-интересните роботи, които направиха своя дебют в залите на най-голямото технологично изложение в света.

Хуманоидният помощник Aeo

Посетителите на CES 2023 имаха възможност да се докоснат до робота Aeo, който е специализиран в областта на здравеопазването и социалните грижи. Той вече помага в някои домове за възрастни хора в Япония. А отскоро може да дезинфекцира повърхности с UV лъчи, както и да доставя храна и лекарства.

Най-новата версия на робота на Aeolus има глава, наподобяваща на човешката, върху която е разположен екран с големи очи, както и две ръце, които могат да бъдат персонализирани в зависимост от нуждите на собственика. Те са достатъчно силни, за да повдигнат предмети с тегло до осем килограма. И в същото време с добре развита моторика, позволяваща им да държат телефон, без да го изпуснат или смачкат. В допълнение, Aeo може да избягва препятствията по пътя си, благодарение на вградените си сензори. Както и по позата на човек да разпознае дали е паднал и има ли нужда от помощ.

Вижте демонстрацията му на CES 2023:

Dog-E - куче-робот, което е “едно на милион”

Dog-E не е просто поредното куче-робот, което е тежко и се движи тромаво. То е малко по размери и меко на допир. Освен това притежава собствена уникална индивидуалност и може поне временно да удовлетвори желанията на децата, които настояват за домашен любимец.

Производителите му от технологичната компания WowWee обясняват, че кученцето “оживява”, докато децата си играят с него като постепенно разкрива специфичната си индивидуалност, формираща се от над един милион възможни комбинации от звуци, светлини и личностни черти. Чрез специално мобилно приложение те могат да се променят според предпочитанията на притежателя му. Освен това Dog-E може да бъде обучен да прави трикове, да раздава целувки и да „говори“, показвайки текст и емотикони, докато маха с опашка.

Pyxel учи децата да програмират

Още едно куче-робот, предназначено за най-малките, беше демонстрирано на изложението в Лас Вегас. То е разработка на американската компания за детски играчки Educational Insights и се нарича Pyxel.

Роботът е подходящ за ученици над 8-годишна възраст, които могат да използват приложението му, за да го накарат да прави трикове - да седне, да говори, да се клати, както и да тича наоколо и да свети в различни цветове. Играейки по този начин, те усвояват ценни за бъдещето им умения по програмиране.

Сензорен робот ExactShot

Друг прототип, представен на изложението миналата седмица, е специализираният в областта на земеделието сензорен робот ExactShot. Той може да открива и прецизно да наторява отделни семена, намалявайки отпадъците, свързани с традиционните методи за разпръснато торене. Роботът е предназначен да намали използването на торове с до 60%, спестявайки пари на фермерите и намалявайки количеството излишни химикали, замърсяващи земята.

Сензорната роботизирана технология ExactShot беше представена на CES 2023 от производителя на трактори John Deere, който е редовен изложител и всяка година представя най-новите си технологии, стремящи се да направят земеделието по-устойчиво и ефективно.

Роботи, отличени от CTA

Всяка година организаторите на CES от Consumer Technology Association (CTA) присъждат награда за иновативност на онези продукти, които смятат за най-интересни и напредничави. Един от роботите, които тази година грабнаха отличието, е умната косачка Yardo. Всъщност тя може много повече от това да се грижи за градината - например да почиства сняг, листа, отломки и др.

Други, наградени от CТА роботи, са: Agrist L, който може да прибере реколтата от чушки; самоуправляващият се Hills Robots, който ще ви води в различни ситуации - от посещение на конференции до постъпване в болница, автономният Parky, който презарежда електрически автомобили и др.

Награда от CTA спечели и медицинският робот BIOT, който може да прилага медикаментозно лечение на засегнати области в човешкото тяло по минимално инвазивен начин.

В категорията Фитнес и спорт награда за иновативност грабна iVolve Pro - робот за тенис тренировки, който позволява на спортистите да се подготвят за състезание сами. Използвайки комбинация от компютърно зрение и изкуствен интелект (AI), роботът може да се движи из корта и да изстрелва топки от различни позиции.

В категорията за мобилност е оличен робота за автономни доставки Neubie. За придвижването си в гъсто населена градска среда той разчита на система от много камери, наречена V-Slam, вместо на лидарни сензори. Вижте повече за него:

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !