В Китай тръгнаха първите таксита без шофьори (видео)

Offnews Последна промяна на 04 декември 2020 в 15:19 4367 0

autonomous car driverless car AutoX

Автономните коли (т.е. такива, които се управляват сами, без шофьор) постепенно навлизат в редица страни по света, макар и за сега само тестово. В Китай също току що се похвалиха, че първите роботизирани таксита вече се движат по улиците на гр. Шънджън.

За сега обаче умните автомобили не са достъпни за употреба, а също се тестват. Ако тестовете преминат успешно и те бъдат обявени за безопасни, ще станат достъпни и за жителите на града. Все пак става въпрос за гигантска стъпка в развитието на автономния транспорт, тъй като колите ще пътуват из градските улици, изпълнени с други превозни средства и пешеходци.

Флотата от робо - таксита е на компанията AutoX, която е разработила собствена система за автономно шофиране от пет поколение. Технологията включва два LiDAR сензора от двете страни, 4D радар и сложен софтуер. Това позволява на возилата да реагират дори на най-малките обекти на пътя около тях. Навигационната платформа също е подобрена.

До сега автомобилите са тествани по пътищата на Калифорния и други локации по света, но в натоварения китайски град се очаква да бъдат разгърнати пълните им възможности. Освен чисто технически предизвикателства обаче този нов сегмент трябва да се справи и с такива от регулаторен характер. За сега автономните коли все още не са позволени в по-голямата част от света.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !