В бъдеще колите ще проверяват дали шофьорите им са трезви

Offnews Последна промяна на 05 август 2021 в 09:49 297 0

autonomous car druverless car

В близко бъдеще на водачите ще им се налага да доказват пред автомобилите си, че са трезви, за да бъдат допуснати на волана. Това предвижда законопроект, който се обсъжда в Конгреса на САЩ.

Според него от 2027 г. всяка нова кола ще включва система за наблюдение, която ще хваща всеки, който се опитва да шофира след употреба на алкохол. По този начин автомобилната индустрия би могла да съдейства за предотвратяването на инциденти и катастрофи на пътя заради водачи в нетрезво състояние.

Противниците на идеята са скептични към ефективността на технологиите за откриване на алкохол, които съществуват в момента, тъй като те работят с известен процент грешки. В законопроекта обаче се предвижда разработването на нова технология в сътрудничество с различни индустрии и правителства.

Вече се работи върху две системи за хващане на пияни шофьори. Едната следи въздуха в колата за миризми на алкохол, а другата измерва нивата на алкохол в кръвта през кожата на водача.

В момента обаче дихателният сензор може единствено да открие наличието или отсъствието на алкохол, но не и да определи точната му концентрация. Работи се върху подобрения, които целят да направят технологията по-точна.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !