Учените изцяло секвенираха човешкия геном, с което започва нова ера в геномиката

Offnews Последна промяна на 02 юни 2021 в 15:19 4865 0

Scientists may have finally sequenced the entire human genome

Представената в началото на тази седмица научна работа от екип учени бе обявена за пробив в геномиката, понеже за първи път в историята изследователите получиха пълна представа за последователността на всички базови двойки. Досега 8% от човешкия геном липсваше поради технологичните ограничения на използваната апаратура. Те бяха преодолени благодарение на нова технология за секвениране, при която ДНК не се разрязва на малки късчета (заради това възникваха загубите), а цялата ДНК се сканира със специален лазер.

През 2003 година учените от проекта "Човешки геном" обявиха първото секвениране на човешкия геном, което доведе до абсолютна революция в геномиката. Това откритие бе предшествано от 13 години изследвания, но тогава геномът не можа да бъде 100% прочетен. Сега международен екип от изследователи заяви, че е получил информацията за недостигащите 8%.

"Ние приключихме със създаването на първата цялостна последователност от 3,055 милиарда базови двойки на човешкия геном и това са най-големите промени в еталона на генома на човека, който използвахме досега" - заявиха авторите на научната работа.

Сега научната работа трябва да бъде оценена от експертите и одобрена. Ако всичко бъде потвърдено, то с това откритие ще започне нова ера в геномиката, когато нито една област от човешкия геном не може да остане скрита от изследователите.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !