Учените алармират: Пръстени от космически боклук се формират около Земята

Offnews Последна промяна на 24 ноември 2021 в 09:28 224 0

Джейк Абът, професор от университета в Юта, твърди, че Земята скоро може да започне да прилича много на Сатурн. По думите му планетата ни е на път да има свои собствени пръстени, направени от ... боклуци.

"Имаме огромен проблем с космическия боклук и той само ще се влошава, тъй като все повече компании и правителства пускат в космоса сателити, космически кораби, сонди и дори туристи" - алармира експертът. Той обяснява, че докато голяма част от това, което изпращаме в орбита, в крайна сметка се изсмуква обратно в земната атмосфера, за да изгори, друга част остава.

Според Европейската космическа агенция около 170 милиона парчета космически боклук, по-големи от един милиметър, вече са в орбита. Приблизително 670 000 от тях са по-големи от сантиметър.

С компании като SpaceX, които изстрелват свои собствени масивни съзвездия от спътници с широколентов лъч, орбитата на нашата планета е по-натоварена от всякога. Това означава, че също така сме изложени на по-голям риск от сблъсък, който може да доведе до още повече космически боклук.

И докато учените все още се опитват да разберат как да се справят с проблема, професор Абът вярва, че един от начините за изхвърляне на космически боклук може да бъде чрез използването на магнити.

Според него чрез завъртане на магнит в края на роботизирана ръка могат да се създадат специални електрически токове, наречени вихри. По този начин отделни парчета космически боклук могат да бъдат контролирани и забавяни.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !