Учени правят дигитално копие на Земята

Offnews Последна промяна на 25 февруари 2021 в 10:45 5977 0

earth-11015_640

Европейски учени започнаха работа върху амбициозен проект, който цели да предскаже климатичните промени в бъдеще. За целта те създават дигитално копие на Земята, наречено "Плосока Земя".

С помощта на изкуствен интелект то ще трябва да събере данни за климатичните и природни явления на планетата и да позволи предсказването на земетресения и пожари. В добавка - с негова помощ изследователите ще проучат всички възможни сценарии за бъдещето на нашата планета.

"Дигиталният близнак" на Земята ще играе ролята на своеобразна саксия, която ще позволи на изследователите да анализират въздействието на различни климатични фактори и политики. Включвайки в проучванията си точни метеорологични данни, те се надяват да открият стъпките, които ще смекчат глобалните климатични промени и ще спасят околната среда.

European Commission

Създаване на дигитално копие на Земята е част от новата европейска стратегия за цифровото бъдеще на Европейската комисия (ЕК). В добавка се очаква то да помогне и за постигането на целта Европа да бъде въглеродно неутрална до 2050 година.

Подобна сложна симулация на Земята обаче изисква специализирано оборудване и може би дори супер компютри, по-напреднали от сегашните. Затова Европейският съюз (ЕС) ще концентрира усилията си върху разполагането на осем супер компютъра в европейски държави, един от които ще е в България.

Друга цел на ЕС е създаването на пълноценен квантов компютър. Това би я поставило в конкуренция с компании като Google и държави като Китай за постигане на т.нар. "квантово превъзходство".

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !