Учени откриха алгоритъм за постигането на общ изкуствен интелект

Offnews Последна промяна на 21 юни 2021 в 12:09 5035 0

brain

За развитието на общ изкуствен интелект (AGI) - вид всеобхватен ИИ, който до сега откривахме само в научната фантастика, може да е необходимо следването на един прост алгоритъм. На това мнение са учените от изследователствата лаборатория Google DeepMind.

Според тях алгоритъмът, при който изкуственият интелект се учи да изпълнява задачи като преследва предварително програмирани стимули, може да израсте теоретичната бариера за AGI без никакви нови технологични разработки.

За разлика от широкоразпространения ИИ, който може да прогнозира потребителското търсене в Google например, AGI ще може много повече. Наричан интелект на човешко ниво, той може да разбере контекста, подтекста и социалните сигнали.

В продължение на години учените не постигат съгласие дали вече разполагаме с всички основни компоненти, необходими за AGI, или изграждането му ще изисква някакъв нов вид технология, която все още не е изобретена.

Според DeepMind поведението, търсещо награда, е достатъчно, за да стимулира еволюцията на естествения живот, така че то може да направи същото и за изкуствения интелект. Това е интересена теза, за която остава да видим как ще се реализира в бъдеще.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !