Този робот доставя инсулин, след като бъде погълнат

Offnews Последна промяна на 20 август 2021 в 11:30 626 0

redmi k40 pro

Италиански учени създадоха робот, който в бъдеще ще помага на пациентите с диабет Тип 1 да получават необходимата им доза инсулин без никакви игли. Устройството, наречено PILLSID, включва два компонента.

Първият представлява вътрешен дозатор за инсулин, който лекарят би могъл да имплантира хирургически в човешкото тяло. Вторият е магнитна капсула, заредена с хормона.

Всеки път, когато дозаторът трябва да бъде напълнен, пациентът трябва да изпие капсулата. Тя, движейки се по храносмилателната му система, достига до устройството, имплантирано близо до тънките му черва.

Използвайки силата на магнитите, то завърта капсулата на място и след това я пробива с прибираща се игла като изпомпва инсулина в резервоара. Хубавото е, че дозаторът се зарежда безжично, ограничавайки броя на интервенциите, от които лекарят се нуждае, за да поддържа устройството.

След като капсулата се изпразни, тя продължава надолу по храносмилателната система, докато в крайна сметка не бъде изхвърлена от организма.

На пръв поглед роботът, доставящ инсулин, може да звучи страшно, но в много отношения е за предпочитане пред много от съществуващите в момента инструменти за регулиране на нивата на кръвната захар. Той има потенциала бъде полезен за прилагането и на други животоспасяващи лекарства, посочват създателите му.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !