Тестват сателит, който ще изпраща енергия от космоса до Земята

Offnews Последна промяна на 25 февруари 2021 в 11:18 6008 0

Photovoltaic-Radio-frequency-Antenna-Module

Американски учени тестват прототип на слънчев панел, който теоретично може да изпраща електричество от космоса обратно на Земята. Панелът, наречен Фотоволтаичен радиочестотен антенен модул (PRAM), беше пуснат за първи път през май 2020 г. и монтиран на най-секретния дрон на Пентагона X-37B.

Благодарение на факта, че в космоса слънчевата светлина не е блокирана от земната атмосфера, панелът може да получи повече осветеност, отколкото на Земята. Досега прототипът, който е с размерите на кутия за пица, е генерирал около 10 вата енергия - достатъчна за зареждане на таблет.

Проектът обаче все още не е навлязал в сложния етап на предаване на мощност обратно на Земята. По отношение на това учените се надяват да постигнат успех през следващите години.

Въпреки че необходимите технологии все още са в зародиш, подобен метод на доставка на енергия може да се окаже изключително полезен. С негова помощ би могло бързо да се осигури мощност за райони на бедствия например. Превръщането на тази технология в мащабен енергиен източник обаче може да отнеме десетилетия.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !