Телескопът на обсерваторията Аресибо се срина

Offnews Последна промяна на 03 декември 2020 в 14:30 4710 0

iUEYjXmh

Един от най-големите телескопи в света - този на обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико - се срина след десетилетия на астрономически открития. 900-тонната платформа на телескопа е паднала върху рефлектора от височина над 120 метра, съобщиха от Американската национална научна фондация (NSF).

Аварията се е случила седмица след като служители обявиха, че телескопът ще бъде демонтиран заради съображения за безопасност, след повреда в опорната му система. През август два кабела на носещата платформа са се скъсали, повреждайки конструкцията и принуждавайки служителите да затворят обсерваторията. За щастие няма пострадали от срутването.

Телескопът на обсерваторията Аречибо е един от най-големите в света. В продължение на 57 години съоръжението беше ключов научен ресурс за радиоастрономите. Той стана популярен и като фон за сцени във филма за Джеймс Бонд "GoldenEye" и други холивудски продукции.

Едно от най-популярните съоръжения за астрономия е използвано за проследяване на астероиди по пътя им към Земята. С него са извършвани множество изследвания, удостоени с Нобелова награда.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !