Телескопът Джеймс Уеб успешно разгърна и петте слоя на своя защитен екран

Offnews Последна промяна на 05 януари 2022 в 16:44 691 0

webb_s_journey

Космическата обсерватория от ново поколение Джеймс Уеб успешно разгъна и петте слоя на екрана, който защитава финото огледало на телескопа от слънчевите лъчи. Разгъването на петслойния 21 метров екран успешно завърши осем дни след изстрелването. Тази фаза бе една от ключовите и най-сложната преди да започне подготовката на космическия телескоп за извършване на научна работа.

Защитният екран с размерите на тенис корт беше сгънат, за да може да се събере в областта, където бе поставен полезния товар - точно под обтекателя на ракетата-носител Ariane 5. Самото разгъване на защитния екран започна на 28 декември, три дни след изстрелването на ракетата.

Специалният пластмасов екран ще защитава телескопа от ярката светлина и топлината на Слънцето, Земята и Луната. Всеки слой е с дебелина колкото човешки косъм и е покрит с светлоотразяващ материал, който осигурява защита на ниво над един милион SPF. Всичките пет слоя съвместно намаляват въздействието на Слънцето от над 200 киловата до миливати. Благодарение на тази защита от нагряване, научната апаратура на Джеймс Уеб ще работи при много ниската температура на вакуума, за да може да регистрира дори съвсем славата инфрачервена светлина.

През следващите дни предстои разгъването на вторичното огледало на телескопа. След това трябва да бъде разгънато и основното огледало. До пристигането на Джеймс Уеб до работната орбита останаха по-малко от три седмици.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !