Телескопът Джеймс Уеб ще изследва потенциална диамантена планета

Offnews Последна промяна на 30 май 2022 в 15:23 2842 0

l-intro-1653860632

Едно от изследванията, планирани за първата година на телескопа Джеймс Уеб, ще бъде изследването на две интересни екзопланети - покритата с лава диамантена 55 Cancri e и безвъздушната LHS 3844 b. Информацията е на НАСА.

Вече приключват настройките на космическия телескоп Джеймс Уеб. Според НАСА, само след няколко седмици, след като всички системи бъдат тествани и конфигурирани, той ще може да започне пълноценна научна работа. Едно от първите изследвания ще бъде проучването на две екзопланети, които са класифицирани като супер-земи поради техния размер и скалиста структура.

55 Cancri e е скалиста планета, два пъти по-голяма от Земята и осем пъти по-тежка. Тя се върти на разстояние по-малко от 2,4 милиона км от звездата си (това е 25 пъти по-малко от разстоянието от Меркурий до Слънцето). Една година на тази планета е с продължителност едва 18 часа. В своите предишни проучвания учените показаха, че тази планета е богата на въглерод. А температурата и налягането създават идеални условия за образуването на диаманти.

Втората планета, LHS 3844 b, е избрана поради липсата на атмосфера и нейната ниска температура. Освен това тя се намира в орбита много близо до звездата си, правейки едно завъртане на всеки 11 часа. Но тъй като звездата й е сравнително малка и студена, повърхността на планетата не може да се стопи.

Учените са на мнение, че при липса на атмосфера, инфрачервеният сензор на MIRI ще може да улови спектъра на топлинното излъчване от дневната страна на LHS 3844 b. Спектрите на различните скали са различни, така че сравнението с данните на известни скали като базалт и гранит ще помогне да се определи структурата на тази планета. Освен това, ако планетата е вулканично активна, спектърът ще покаже и следи от вулканични газове.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !