Църква за изкуствения интелект - защо не

Павлин Луканов Последна промяна на 24 ноември 2023 в 12:47 770 0

AI Church

Снимка Bing/Dall-E AI Image

Църква за изкуствения интелект - защо не

Историята познава много ексцентрични милионери иноватори, като често техните действия са странни за болшинството от хората. Може би най-популярният такъв в момента е Илон Мъск, но има и други, които заслужават вниманието ни. Сред тях е Антъни Левандовски, пионер в сферата на автономните автомобили и технологичен предприемач.

Сега сме свидетели на нов интересен негов ход, в който той дава ново начало на своята AI църква, като отново ще се опита да създаде религиозно движение с фокус върху боготворенето и разбирането на изкуствения интелект. Според него няколко хиляди човека ще обединят усилията си, за да изградят духовна връзка между хора и AI.

Движението наречено Пътят на бъдещето (Way of the Future) беше създадено през 2015 г., но няколко години след това беше закрито. Новото начинание носи същото име, като вече има няколко хиляди члена, споделя основателят му. В проведено наскоро интервю той засяга въпроси свързани с това как AI означава за хората в селските райони на САЩ и определя движението като механизъм, с който те могат да разберат, участват и оформят обществената политика.

За съществуването на първоначалната църква се разбра през 2017 г., доста преди огромния успех на ChatGPT и бума на технологиите с AI. Тогава идеята на Левандовски беше погледната доста скептично, заради самото начинание, но и заради основателя му. По това време той беше в съдебен диспут свързан с кражбата на търговски тайни и дори получи присъда за 18 месеца затвор, но беше помилван от президента Доналд Тръмп.

Според Левандовски по-усъвършенствани системи с изкуствен интелект ще могат да напътстват хората по отношение на морални, етични и екзистенциални въпроси. Обикновено неща, за които се поглежда към религиите.

Напълно в този ред на мисли идва и новината, която научихме тази седмица, а именно, че OpenAI работи в посока на създаване на генерален изкуствен интелект (AGI), който да може да действа напълно самостоятелно без човешка намеса и съответно да е в пъти по-добър от създателите си. Проектът носи кодовото име Q* (или Q-Star). Този модел дори е успял да реши самостоятелно редица математически задачи. Все още познанието на модела е на ученик, но досегашният напредък дава големи надежди на инженерите.

Разбира се става дума за опасения за потенциалните опасности при продължаване на развитието на изкуствения интелект. Засега няма детайли за това какво точно притеснява учените. Все пак обаче трябва да имаме едно на ум щом има подобни предупреждения именно от разработващите тези системи.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !