Таксита без шофьор тръгват по улиците на Пекин

Offnews Последна промяна на 04 май 2022 в 11:25 408 0

pony

Китай разреши на технологичния гигант Baidu и автомобилния стартъп Pony.ai да предлагат услугите си, свързани със самоуправляващи се автомобили на широката общественост. Първоначално и двете компании ще пуснат малко на брой автономни таксита в Пекин - 10 на Baidu и 4 на Pony.ai. В бъдеще те планират да разширят дейността си в града.

И двете фирми вече тестваха таксита без шофьор в Пекин и други големи градове в Китай. Тогава обаче се изискваше за всеки случай да има шофьор зад волана.

Сега ръководството на града също изисква член на екипа да присъства в автономното превозно средство. Този път обаче той няма задължение да заема мястото на шофьора.

Това е голяма стъпка напред за таксиметровата индустрия без шофьор в Пекин. Наскоро тя си постави за цел 70% от новите автомобили, продадени през 2030 г., да имат инсталирана технология за самостоятелно управление от ниво 2.

Допълнително предимство за жителите на Пекин е, че возенето в автомобили без шофьор ще бъде безплатно, поне засега. Компаниите все още чакат одобрение от правителството да таксуват услугата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !