SpaceX подготвя за извеждане в орбита на второто поколение Starlink сателити

Offnews Последна промяна на 20 август 2021 в 16:11 569 0

SpaceX wants to give Starship lead role in revised second-gen Starlink plan

С помощта на много по-големия кораб Starship Илън Мъск възнамерява да изведе в орбита второто поколение сателити но своята глобална интернет мрежа, което ще осигури по-плътно покритие в селскостопанските региони. В този случай SpaceX вече няма да има нужда от заявените преди една година 42 хиляди сателита, за да осигури бърз мобилен интернет за целия свят.

На 18 август тази година SpaceX подаде молба до FCC за одобрение на новия план Starlink Gen2, който ще замени предишния, приет от FCC през 2020 година. В него се казва, че ракетите Falcon 9 ще продължат да извеждат в орбита сателитите на Starlink, но на компанията няма да се наложи да увеличава толкова много броя на своите сателити и няма да се наложи използването на нов диапазон, за което стана дума миналата година.

Според новия сценарий на SpaceX, сателитите от ново поколение ще бъдат по-равномерно разпределени в от 9 до 12 наклонени орбити с цел получаване на по-плътно покритие на полюсите. По този начин ще се увеличи обхвата на земните територии, ще се подобри интернет връзката за жителите на отдалечените региони, на различните агенции по безопасност и на спасителите.

Starship ще може да извежда тези сателити един път седмично, а не приблизително един път месечно, както става сега. Ето защо SpaceX с бързи темпове подготвя Starship за своя първи орбитален полет.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !