Софийският университет ще е домакин на първото по рода си у нас обучение “Елементи на изкуствения интелект”

Offnews Последна промяна на 15 февруари 2021 в 09:22 7008 0

Elements of AI_06

Изкуственият интелект е във фокуса на онлайн обучението „Elements of AI“/ “Елементи на изкуствения интелект”, което предстои да стане достъпно в България. То е класирано като един от стоте масови отворени онлайн курсове (МООС) в света и е оценен на първо място сред тях в областта на компютърните науки. Това го прави по-високо оценено от тези на Станфорд, Харвард и Масачузетския технологичен институт.

 

Обучението ще бъде напълно безплатно и ще е отворено за всички желаещи да се информират по темата в България. Създадено е от фирма Reaktor и Университета в Хелзинки, във връзка с Финландското председателство на Съвета на Европейския съюз. До 2021 г. то ще е свободно достъпно на всички официални езици на Европейския съюз, включително в България. Езиковият превод на български език е осигурен от Европейската комисия.

 

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е академичен партньор за  реализиране на обучението в България, а българската компания Sirma AI, която оперира като Ontotext, е избрана за партньор, отговарящ за комуникацията и рекламата. Чрез Факултета по математика и информатика към Софийския университет курсът ще стане достъпен не само за студенти във висшето учебно заведение, а и за всички интересуващи се от темата у нас.

Обучението „Elements of AI“/ “Елементи на изкуствения интелект” ще бъде представено на 17 февруари, от 14:00 ч., на официалната Facebook страница на СУ “Св. Климент Охридски”. В събитието ще вземат участие министърът на образованието и науката  Красимир Вълчев, ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, посланикът на Република Финландия в България Кристина Кувая, Атанас Киряков, основател и главен изпълнителен директор на Ontotext, проф. Галя Ангелова, директор на Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките, както и проф. Мария Нешева от Факултета по математика и информатика към СУ „Св. Климент Охридски.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !