Ще отглеждаме риба на Луната

Offnews Последна промяна на 04 март 2021 в 09:48 6085 0

moon

Френски учени са създали технология за отглеждане на риба на Луната. За целта ще бъдe използван хайвер, изпратен от Земята и вода, събрана от лунната повърхност.

Звучи наистина странно на този етап да се мисли за отглеждане на животни на Луната. Но учените са установили, че е напълно възможно рибите да оцелеят по време на пътуването.

Това дава надежда, че астронавтите от бъдещото лунно селище на Европейската космическа агенция (ЕКА) ще могат да ядат по-разнообразни ястия. А не само опаковани продукти, пренесени от Земята.

fish

За да проверят валидността на идеята си, учени от Университетския космически център в Монпелие и Френския изследователски институт за експлоатация на морето (IFREMER) са поставили хайвер от лаврак в специално съоръжение. След това са го подложили на вибрации и растърсвания, пресъздавайки полета на ракета.

След края на експеримента става ясно, че въпреки тежките условия на околната среда, 76% от яйцата на лаврака продължават да се излюпват.

Учените намират и още една полза от отглеждането на риба на Луната, освен разнообразяването на диетата на астронавтите. Лунната рибна ферма ще направи престоя им още по-приятен, напомняйки им за дома.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !