Създадоха светещи умни татуировки

Offnews Последна промяна на 01 март 2021 в 10:02 5878 0

OLED-Tattoo

Учени от Италианския технологичен институт създадоха умни татуировки, излъчващи светлина. Светоизлъчващата технология, използвана при тях, е подобна на тази при OLED екраните на мобилните телефони и телевизорите. Изобретението е значимо с това, че може да има множество различни приложения - в здравеопазването, спорта, хранително-вкусовата промишленост и др.

Ако в татуировките се вградят сензори или друти интелигентни технологии, те биха могли да се превърнат в полезни спортни аксесоари. Светещата електронна татуировка например би могла да излъчва светлина, когато спортист е дехидратиран или трябва да се скрие от слънцето, за да избегне изгаряне.

Тя може да се постави върху опаковки или плодове, за да сигнализира, когато даден продукт е с изтекъл срок на годност или скоро ще стане негоден за консумация. В здравеопазването - би могла да излъчва светлина, когато има промяна в състоянието на пациента или да се използва при светлочуствителни терапии.

Светещите татуировки не са постоянни и могат да се премахват, както всяка друга временна татуировка - със сапун и вода. Техен недостатък е, че се разграждат в сравнително кратък срок, след като бъдат изложени на въздух.

„В бъдеще ще се опитаме да постигнем максимално капсулиране на татуировките, така че да се предотврати бързото им разграждане чрез контакт с въздуха. Ще работим и върху интегрирането на умните татуировки с батерия или суперкондензатор" - информира проф. Франко Касиали от Италианския технологичен институт.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !