Създадоха робот, който се управлява с VR шлем

Offnews Последна промяна на 13 януари 2021 в 11:24 6815 0

robot Reachy

Миналата година френският стартъп Pollen Robotics представи на изложението за потребителска електроника CES новия си робот Reachy. Той представлява хуманоидна машина с отворен код, която обаче е лишена от крака.

Странният робот е създаден с цел развойна и изследователска дейност. Според своите разработчици обаче, той би могъл да се използва също за демонстрация на различни продукти и дори за сервиране.

На тазгодишното издание на същото изложение, което вече се провежда във виртуална форма, Reachy се завърна, но този път с добавени нови функционалности. А най-впечатляващата сред тях е възможността роботът да се управлява направо през шлем за виртуална реалност.

За целта е достатъчно потребителят да си постави на главата VR шлем и да го свърже с интерфейса на Reachy. След това той може да вижда директно през неговите предни камери и да управлява както движенията на главата му, така и тези на ръцете - с помощта на VR контролери.

По този начин роботът може да се използва също за изпълнението на деликатни задачи, които изискват прецизно контролиране и не могат да се осъществят чрез програмиране на движенията на машината. Освен това той може да извършва и различни опасни дейности, при които операторът няма да бъде изложен на риск.

Новата версия на Reachy идва също с по-мощен процесор и по-добри камери. Всичко това може да бъде закупено за около 17 000 щ. долара. На видеото по-долу се вижда как роботът (и неговият оператор) се справя със сложни задачи като различни игри, наливане и поднасяне на напитки, включване на микровълнова фурна и др.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !