САЩ има нужда от Япония и Корея, за да се справи с конкуренцията от страна на Китай

Offnews Последна промяна на 19 юли 2021 в 17:01 4530 0

US needs Japan and Korea to counter China tech, says Google ex-CEO

Възможностите на Китай в областта на изкуствения интелект и квантовите изчисления стремително нарастват и Поднебесната на практика догони САЩ. Информация съобщи за изданието Nikkei Asia бившият генерален директор на Google Ерик Шмид (Eric Schmidt). Според топ-мениджъра, САЩ няма да може да постигне успех без изключително надеждното партньорство с Япония и Южна Корея.

В наскоро представения доклад на комисията за Национална безопасност в областта на изкуствения интелект на САЩ се казва, че ако САЩ не предприеме никакви действия, то вероятно съвсем скоро ще изгуби лидерските си позиции в областта на изкуствения интелект и по този начин на първо място в тази област ще излезе Китай. В следствие от това Северна Америка ще стане по-уязвима към редица заплахи с използването на мощен ИИ от страна на Китай.

Според думите на Шмид, за спечелване на технологичната надпревара с Китай САЩ трябва да запази лидерството си в някои стратегически области, включително изкуствения интелект, полупроводници, енергетика, квантови изчисления и синтетична биология. За да може да бъде постигнато това са необходими по-тесни отношения с южнокорейските и японските учени, университети и правителства.

Шмид предложи да бъде създадена специална координационна група във Вашингтон, която да поддържа връзка с японската страна и японските партньори. Същите споразумения трябва да бъдат постигнати и с другите държави- партньори.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !