SandboxAQ представи квантова навигация от ново поколение

Новата система използва квантови сензори за надеждна навигация при всякакви условия

Стефан Николов Последна промяна на 01 юли 2024 в 19:15 335 0

SandboxAQ представи квантова навигация от ново поколение

Снимка Frimufilms/Freepik

SandboxAQ представи квантова навигация от ново поколение

SandboxAQ, компания, специализирана в разработването на изкуствен интелект и квантови технологии, представи новата си навигационна система AQNav. Тя е предназначена за решаване на проблемите, свързани със заглушаването и подправянето на GPS сигналите.

Разработката на AQNav е в ход през изминалите 18 месеца и наскоро системата беше представена за първи път пред обществеността.

През последните години точността и надеждността на навигационните системи придобиват все по-голямо значение в съвременните конфликти. Както отбеляза бившият началник на военноморските операции Джон Ричардсън, който работи като консултант на SandboxAQ, конфликтите в Украйна и ивицата Газа подчертават нарастващата заплаха от прекъсване на GPS сигнала и неговото въздействие върху военните действия.

Изданието Breaking Defense уточнява, че AQNav използва алгоритми с изкуствен интелект, квантови сензори и магнитното поле на земната кора, за да осигури навигация в реално време в условия, при които GPS сигналите са недостъпни. Системата работи при всякакви метеорологични условия и може да се използва във въздуха, на сушата и във водата.

През месец януари миналата година Военновъздушните сили на САЩ сключиха договор със SandboxAQ за разработване на инструменти, използващи геомагнитна навигация. До месец май 2023 г. AQNav успешно завърши първия си летателен тест.

Системата се базира на чувствителни квантови магнитометри, събиращи данни за магнитното поле на земната кора и което има уникални географски модели. Алгоритми с изкуствен интелект сравняват тези модели с известните магнитни карти, което позволява на AQNav бързо и точно да определя местоположенията.

Благодарение на високата чувствителност на квантовите сензори алгоритмите на ИИ имат възможност да подобрят съотношението сигнал/шум, като елиминират механичните, електрическите и другите смущения, които могат да повлияят на точността на определяне на местоположението. Това прави AQNav устойчив на заглушаване и подправяне на сигнала.
"GPS е лесен за заглушаване и подправяне. Когато самолетите и корабите изгубят GPS по време на движение и преминат към инерционни навигационни системи, самолетът се отклонява и скоро се оказва извън курса. Магнитното поле на земната кора осигурява постоянен, пасивен външен сигнал, което го прави изключително надежден източник на данни за навигация в комбинация с други инерционни и други източници", заяви в съобщение за пресата Лука Ферара, генерален мениджър "Навигация" в SandboxAQ.

Към днешна дата системата AQNav е инсталирана на четири различни типа самолети, проведени са повече от 40 разгръщания и са прелетени над 200 часа, включително тестови полети от ВВС на САЩ, Boeing и Acubed на Airbus.

Освен това AQNav има потенциал да подобри управлението на автономните превозни средства и може да се използва в среди, където GPS сигналите не са достъпни, като например под земята и под водата.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !