Русия ще стартира мисия до Луната тази година

Offnews Последна промяна на 16 април 2021 в 10:15 5421 0

Luna 25

Русия планира да осъществи мисия до южния полюс на Луната. Тя е наречена Луна 25 и ще стартира през месец октомври тази година.

Това ще бъде първото кацане на руски астронавти на естествения спътник на Земята от 45 години насам. Предишната, трета мисия - Луна 24, се проведе през 1976 година.

Целта на Луна 25 е да изследва ледени отлагания, за които се подозира, че са заровени под южния полюс. Русия се надява също да проучи потенциалните опасности от острите фрагменти в лунния прах, които са пречка за дългосрочното човешко присъствие на Луната.

През следващите десет години страната планира да осъществи пет лунни мисии. Луна 26, която е планирана за 2023 г. или 2024 г., ще изследва всякакви магнитни аномалии около Луната. Следващите мисии ще се опитат да извлекат проби от лунен лед, но без да се топят каквито и да било ледени съединения в процеса.

Русия не е единствената страна, която има интерес към мисии до Луната. Китай също успя да направи своите първи лунни проби с мисията Lunar 24 през 1976 година. Както Tech.Offnews.bg вече информира, Американската космическа агенция NASA планира да изпрати свои астронавти на Луната с мисията Аполон през 2024 година.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !