Роботи-помощници за умен дом: възможният нов бизнес на Apple

Стоян Ненов Последна промяна на 12 юни 2024 в 15:29 443 0

AApple

Снимка Copilot/Dall E AI Image

Роботи-помощници за умен дом: възможният нов бизнес на Apple

Apple вече гледа към бъдеще, в което iPhone няма да е основният ѝ източник на доходи. Компанията планира да инвестира в нови идеи, които могат да се обобщят в едно изречение: изкуствен интелект и роботи-помощници за умен дом, съобщава The Verge.

Според анализатора Марк Гърман, Apple вече има няколко проекта, свързани с роботи, които в момента са в процес на преглед от ръководителя на Siri и AI инициативите на компанията – Джон Джианандреа. Той движеше и проекта с автономния автомобил на Apple, но след прекратяването му, пое ръководството на Siri и релевантните технологии.

Вече има няколко идеи. Дългосрочната е за хуманоиден домашен робот. Той обаче е на „поне десетилетие“ от това да бъде реализиран. Преди него ще има други по-малки и скромни разработки.

Една от тях е по-малък робот, който да следва потребителя и дома му. Той може да е в различни форми. Една от тях е да бъде с компактно тяло и дълга механизирана ръка, на която е монтиран голям iPad. Дисплеят ще може да се използва за множество цели – управление на други устройства, интернет, видео разговори или да изобразява различни „емоции“ на робота. Има и дори идея да симулира движението и поклащанията на главата на отсрещния участник във видео разговора. За пример е даден Amazon Astro, като Apple обмисля първият ѝ робот да е в този стил.

Разбира се, управлението на робота ще е изкуствен интелект. Apple обмисля да предложи много по-широка гама устройства, като всички ще разчитат на AI. В предложенията влизат не само роботи и смартфони, но и умни очила с добавена и смесена реалност.

Компанията от много време иска да разнообрази предложенията си, но не успява да намери идея, която да я вдъхнови достатъчно. AI може да се окаже решението и елементът, който да обедини всичките ѝ идеи и амбиции и да позволи да съчетае хардуер и софтуер по нови начини.

Според Гърман, преходът ще започне още тази година с iPhone 16. Всяка версия на телефона ще предлага всички възможности на новите AI услуги на Apple. Това ще означи и началото на промяна в стратегията, в която софтуерът се обновява постоянно, а не веднъж годишно с новата версия на iOS. Промяната обаче ще е плавна, като Apple ще следи и интереса на потребителите.

Ако те харесат AI идеите ѝ, можем да очакваме множество нови услуги да се появят сравнително бързо. Сред тях е AI здравен асистент и треньор, както и сензори за мониторинг на глюкозата и телесната температура. Обмислят се и начини за използване на AI със слушалки и други устройства.

Накратко, AI може да е обединяващата технология, която да превърне цялата екосистема от устройства и услуги на Apple в един „организъм“, който да помага на потребителя във все повече аспекти от ежедневието му. Поне такава е дългосрочната цел на ИТ гиганта. За целта трябва да покаже и голям напредък в разработката и обучението на своите големи езикови модели и умни алгоритми. Ще видим първите стъпки в тази посока още тази седмица по време на конференцията Apple WWDC.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !