RFDEW е енергийно оръжие срещу дронове

Стефан Николов Последна промяна на 19 май 2024 в 20:15 872 0

RFDEW

Снимка Министерство на отбраната на Великобритания

RFDEW е енергийно оръжие срещу дронове

Обединеното кралство реагира на променящата се геополитическа ситуация и започва да обръща повече внимание на отбранителните технологии, включително на използването на лазери и други оръжия с насочена енергия. Подобни оръжейни системи могат да изпълняват функциите на ракетните системи, но с един порядък по-ниска цена на един изстрел. Това е ключово предвид бързото разпространение на дронове по бойните полета.

Едно от направленията е RFDEW (радиочестотно насочено енергийно оръжие). То дава възможност за подобряване на „икономиката на войната“. Така например в днешно време, за да повредите или унищожите дрон, който струва няколко хиляди (или няколко десетки хиляди долара), трябва да използвате ракета, която струва милиони долари. Както е в случая с унищожаването на дрон за 20 000 долара с ракетата Sea Viper, която струва 1,3-2,5 млн. долара. Освен това запасите от ракети обикновено са доста малки и рояците от евтини дронове лесно ги изчерпват.

Новото оръжие с насочена енергия решава тези проблеми. Цената на един изстрел е около 13 цента. Освен това за изстрела се използва само електричество. Това дава възможност на оръжието да стреля толкова дълго, колкото трае захранването с електроенергия. Изданието Breakingdefense уточнява, че бойният лазер RFDEW е автономно енергийно оръжие, което може да се управлява от един човек.

Системата е способна самостоятелно да открива, проследява и поразява множество заплахи на разстояние до един километър. Тази оръжейна система може да се монтира на различни превозни средства - от военен кораб до задната част на камион. Основната цел ще бъдат дроновете или електрониката на самолетите, които се унищожават чрез изблик на мощно електромагнитно излъчване.

Предвижда се системата RFDEW да бъде тествана от 7-а група за противовъздушна отбрана заедно с лазерното оръжие DragonFire през месец септември. Резултатите ще бъдат използвани за оценка на системите и за определяне на възможни подобрения.

Що се отнася до бойния лазер DragonFire, той бе тестван в края на 2022 година на полигона на Министерството на отбраната в Портън Даун. За първи път Министерството на отбраната изпробва лазерно насочено енергийно оръжие с голям обсег на действие (LDEW).

Системата DragonFire е перспективно лазерно оръжие с насочено действие. Тя работи чрез фокусиране на 37 канала от 1,5 kW лазерни лъчи, подредени в шестоъгълна форма, и сливането им с помощта на огледала за обединяване и усилване на мощността. Тим Кендал, старши лазерен физик в британската отбранителна лаборатория Портън Даун (DSTL), който е помогнал за създаването на DragonFire, заяви, че по този начин се създава „перфектен лазерен лъч“. Той може да бъде изстрелян през телескопична оптика.

Оръжието е безшумно и невидимо, тъй като дължината на вълната на светлината е около един микрон, която не е видима за човешкото око и е близка до инфрачервения спектър на светлината.

По време на изпитанията лазерите стреляха по цели на разстояние над 3 километра, при това с много голяма точност. Може да се каже, че лазерните оръжия в стил „Междузвездни войни“ вече са реалност за британските военни.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !