През следващите 15 години цената на вятърната енергия ще намалее с 35% и ще продължи да пада

Offnews Последна промяна на 17 април 2021 в 11:03 5467 0

LCOE_WINDLBNL_Pic1-768x607

Технологичният прогрес и ръстът на икономическата активност в сферата на алтернативната енергетика продължават да намаляват цената на електрическата енергия получена от вятъра много по-бързо, отколкото прогнозираха експертите. В новата прогноза на специалистите от Националната лаборатория "Бъркли" на енергийното Министерство на САЩ се казва, че към 2035 година се очаква спад на цената на вятърната енергия с от 17 до 35%, а към 2050 година спадът ще достигне 49%. Това ще бъде постигнато чрез използването на турбини с по-голям размер, чрез намаляване на капиталните и оперативните разходи, както и на предстоящите технологични подобрения.

Изследването бе публикувано в списание Nature Energy и показва резултатите от анализа, извършен от 140 експерти от три области на вятърната енергетика - сухопътни, морски стационарни и морски плаващи вятърни електроцентрали. Според натрупаните към днешен ден статистики плюс направения анализ може да се каже, че спадът в цената на вятърната енергия и по трите категории ще бъде с около 50% по-голям в сравнение с направените прогнози през 2015 година, съобщи RWE.

Сред тези три категории на вятърната енергетика най-съществен спад на цената се очаква в морската сфера, при това разликата между стационарните и плаващите вятърни ферми ще продължи да намалява.

Според специалистите на лаборатория "Бъркли", най-важният фактор за намаляването на себестойността на електрическата енергия получена от вятъра е размерът на турбините, като ще бъде увеличен диаметърът на ротора и височината на поставяне на турбината. Морските турбини ще станат още по-мощни и ще достигнат до 17 мегавата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !