Пиян шофьор с включен автопилот на Tesla Model X е ударил петима полицаи в Тексас

Offnews Последна промяна на 29 септември 2021 в 16:49 529 0

Autopilot slammed into five officers

В американския щат Тексас започна интересен съдебен процес. Няколко полицейски служители заведоха съдебно дело срещу автомобилната компания на Илън Мъск, след като електромобил Model X с пиян шофьор и включен автопилот удари на пътя петима полицаи. Ищците твърдят, че Tesla много добре знае за недостатъците на своята система за помощ на водачите, включително и за различните особености на автопилота, но нищо не прави, за да подобри тази ситуация.

Това се е случило на 27 февруари тази година в източната част на Тексас, съобщава The Verge. Според материалите от съдебното дело, Model X е ударила няколко полицая, които са регулирали пътния поток по магистралата Eastex Freeway. И петимата са били тежко ранени.

Ищците твърдят, че за случилото се са виновни особената конструкция и производствените дефекти, характерни за Tesla, както и нежеланието на компанията да ги признае и да ги оправи. Според тях системата Autopilot, в която масово се използват алгоритми с елементи на изкуствен интелект, не е успяла да разпознае обозначените полицейски автомобили и по този начин е нямало време да се вземат мерки за отправяне на предупреждение за опасност и е последвал сблъсък.

Като част от доказателствата, че Илън Мъск е знаел за тези дефекти, обвинителите цитират многобройните туитове на генералния директор на Tesla, с които той коментира пътните транспортни произшествия от този тип. Полицаите твърдят, че цялата отговорност е на Tesla, особено ако се докаже, че компанията много добре е знаела какви са рисковете и опасностите от използването на системата Autopilot.

Ищците искат обезщетение за нараняване и трайна инвалидност в размер на 20 милиона щ. долара. Освен това, те съдят притежателя на ресторанта Pappas Restaurants, който е продал твърде много алкохол на притежателя на електромобила Model X.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !