Пекин въведе етични принципи за регулация на изкуствения интелект

Offnews Последна промяна на 04 октомври 2021 в 17:25 236 0

China has created a set of ethical principles

В Китай за първи път бе публикувана серия от етични принципи за осъществяване регулация на изкуствения интелект. Най-голямо значение се отдава на защитата на правата на потребителите, както и на предотвратяването на рисковете, свързани с влиянието на световните технологични гиганти. Едновременно с това Китай обяви своята нова инициатива към 2300 година да стане лидер в областта на изкуствения интелект. Информацията е на South China Morning Post.

В излязлото в началото на тази седмица ръководство се казва, че хората трябва да имат пълно право да приемат решения и да могат да избират, дали да приемат услугите на изкуствения интелект. Те трябва по всяко време да могат да излизат от взаимодействия с която и да било ИИ система, както и да прекратяват нейната работа във всеки един момент. Документът бе публикуван в края на миналата седмица от Министерството на науката и технологиите на Китай (MOST).

Целта на приетите регулаторни правила е изкуственият интелект винаги да е под контрола на хората, се казва в новото ръководство.

В документа са изброени шест основни принципа за системите с изкуствен интелект, включително осигуряване на тяхната управляемост и надеждност. Другите принципи включват подобряване благосъстоянието на хората, осигуряване на справедливост, защита на личния живот и безопасността, както и повишаването на етичната грамотност.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !