Първото пътническо въздушно електро такси в САЩ ще заработи през 2025 г.

Павлин Луканов Последна промяна на 27 март 2023 в 12:34 590 0

Archer Midnight eVTOL

Снимка Archer

Първото пътническо въздушно електро такси в САЩ ще заработи през 2025 г.

Като редовен посетител на най-голямото изложение за потребителска електроника в Европа, Световният мобилния конгрес (MWC) в Барселона, от години съм свидетел на компании, които показват летящи таксита. В повечето случаи става дума за демонстрации от страна на телекоми на съответните безжични системи за комуникация, които са необходими за автономното и/или дистанционно управление на този тип превозни средства.

Изглежда обаче един тип летящи таксита съвсем скоро ще имат реално приложение. От 2025 г. United Airlines планира въвеждането на услуга за въздушни таксита между центъра на Чикаго, по-конкретно Vertiport Chicago, и международното летище O'Hare. За целта ще бъдат използвани електрически летящи превозни средства с вертикално излитане и кацане, които са закупени от Archer Aviation.

Конкретният модел е Archer Midnight eVTOL, който ще осъществява трансфера за около десет минути. За сравнение това пътуване с кола може да отнеме и над час, заради пътни ремонти и други затруднения.

От Archer и United споделя, че са отдадени на процеса по ограничаване на замърсяването от въздушния транспорт и използването на нови технологии за електрификация на сектора. United са направили поръчка за 200 броя eVTOL летящи таксита още през 2021 г. при цена от 1 млрд. долара (1.818 млрд. лева). Стартъпът също така получава финансиране от производителя на автомобили Stellantis, който помага и с производството на елементи от въглеродни нишки.

Централата на United е в Чикаго и това със сигурност е повлияло върху решението за избор на града. Двете компании обаче споделят, че сред другите фактори са тези, че това е третият най-населен град в САЩ и е място за иновации. Ако проектът бъде въведен успешно, United планира да добави и други градове в плановете си за въвеждането на електрическото такси. Освен това се обмисля и разширяване на маршрутите до други точки от градските зони.

В края на миналата година двете компании обявиха, че ще въведат подобна услуга и между летището Newark и центъра на Ню Йорк. Това пътуване също ще отнема 10 минути, като отново дейността би трябвало да започне през 2025 г.

Archer Midnight има пробег от 160 километра с едно зареждане и може да постигне скорости до 241 километра в час. Той може да превозва до пет човека, включително с пилота. Захранването се осъществява от шест независими пакета от батерии.

За да бъде въведена новата услуга, тя трябва да бъде одобрена от FAA, като ще е първата подобна в Северна Америка. Що се отнася до очакваната цена, от Archer споделят, че пътуването в посока би трябвало да е грубо около 100 долара (182 лв.), с което да е конкурентна на някои други решения.
Този тип услуги са логично приложение за летящите електрически таксита, като могат значително да улеснят потребителите. Предстои да видим дали прогнозираните срокове ще бъдат спазени. Това би прокарало пътя и за много други проекти в тази насока.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !