Първият роботизиран автобус получи официално разрешение да се придвижва по пътищата на Европа

Offnews Последна промяна на 29 ноември 2021 в 15:34 168 0

First driverless vehicle approved to operate on public roads in Europe

Броят на компаниите, получили от регулаторните органи официално разрешение за използване на роботизиран транспорт с автопилот от четвърто ниво на обществените пътища вече достигна седем. Френската стартираща компания EasyMile, която от няколко години разработва и тества безпилотен транспорт в различни държави от целия свят, започва от есента на следващата година да превозва пътници в кампусите и индустриалните паркове.

Компанията EasyMile представи микробуса EZ10 още през 2015 година като транспорт за кампуси, различни изложения, паркове, заводи, летища и други обекти с ограничена територия. Оттогава до днес тестове бяха осъществени в над 30 държави от целия свят, включително в САЩ, Финландия, Австралия и Сингапур. Този транспорт се придвижва без водачи за волана, но под наблюдението на отдалечен оператор.

 

Новата версия на микробуса EZ10 е оборудвана със сензори от ново поколение. Транспортното средство може да превозва до 15 пътника, а благодарение на съвместната работа с германската компания Sono Motors за увеличаване на пробега, на покрива са инсталирани слънчеви панели с висок коефициент на полезно действие.

Да напомним, че автопилотът от четвърто ниво означава, че съответното превозно средство може да се използва без водач зад волана, но не трябва да напуска предварително маркираната територия. Заедно с EasyMile, компаниите получили подобен лиценз станаха общо седем.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !