Първият полет на книги с дрон в България се осъществи в Перник по случай 24 май

Offnews Последна промяна на 27 май 2021 в 17:03 5720 0

United Drone Community1

В гр. Перник за първи път книги полетяха в небето с дрон, по случай 24 май. Безпилотният летателен апарат, конструиран специално за случая от „Обединено дрон общество“, излетя в небето над града точно в 9.40 часа. Той пренесе три книги (две електронни и една хартиена) от Двореца на културата до емблематичните Букви на централния площад в града.

 

Инициативата се организира от Асоциация "Обединено дрон общество", Университета по библиотекознание и информационни технологии и Община Перник, с подкрепата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

“Успешната реализация на този иновативен проект показа за пореден път потенциала на безпилотните летателни апарати за различни видове доставки и многобройните им приложения в полза на обществото. С това “Обединено дрон общество” се позиционира като ключов партньор на всички организации, които желаят да навлизат в тази област. Екипът ни разполага с необходимата експертиза - както технологична, така и регулаторна - за осъществяването на такива проекти в партньорство с университети, институции и частни компании” - сподели Антон Пулийски, председател на Управителния съвет на Асоциация "Обединено дрон общество”.

 

“Първият полет на дрон с книги на борда не само подчертава ролята на асоциацията, както и на град Перник като място, подходящо за развитие на иновациите. Това е и първият подобен полет, отговарящ напълно на всички изисквания за безопасност според новата регулаторна рамка на ЕС, която вече е в сила и в България. Този аспект е важен, тъй като показва, че дроновете не само могат да бъдат изключително полезни за обществото, а и да се развиват в съответствие с всички изисквания за безопасност” - заяви Димитър Рангелов, ръководител на проекта.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !